Menu

Social
LIVADĂ DE NUCI „RASĂ” DE HOȚI

O întreagă livadă de nuci dintr-o comună buzoiană a fost rasă într-o singură noapte de o armată de hoți, veniți la furat cu drujbe și mai multe căruțe. Când au depistat paguba, proprietarii s-au crucit: au numărat 78 de nuci retezați. Rămăsesera neatinși prunii și opt nuci cu trunchiul strâmb, semn că prada era destinată unor gatere și nu pentru băgat pe foc. Paguba se ridică la peste 50.000 de lei, zic proprietarii, deoarece livada a produs nuci în ultimii șase ani. Poliția a început o anchetă.

Livada defrișată de hoți se află în extravilanul comunei buzoiene Mărăcineni, la șase kilometri distanță de primele gospodării. A fost plantată și îngrijită cu multă trudă de Gheorghe Grama și soția lui, iar de șase ani era sursă de venit pentru ei și cei doi copii ai lor. Zilele trecute, soția proprietarului livezii a mers să verifice plantația și a avut un șoc când a descoperit paguba. Nucii de pe două rânduri dispăruseră aproape în totalitate. Femeia și-a anunțat soțul apoi a sunat la 112.

Zona a fost impânzită imediat de polițiști și criminaliști, care au mai găsit pe loc doar crengile care nu le-au fost de folos hoților, urmele lăsate de căruțele cu care s-au deplasat făptașîi și câteva indicii. Proprietarii livezii bănuiesc că vinovății sunt consăteni din Mărăcineni, care ar fi căutat special lemn de nuc pentru prelucrare. Au fost atenți să taie trunchiul, astfel încât să nu se despice. Au fost mulți, crede păgubitul, pentru că altfel nu aveau cum, într-o singură noapte, să doboare zeci de pomi, să-i încarce în căruțe și apoi să dispară.

Proprietarul livezii și-a evaluat paguba la aproximativ 50.000 lei, însă nu mai speră să mai recupereze ceva, astfel că se pregătește să refacă plantația.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>