Menu

Social
DOVLEACUL, VEDETĂ DE ȘOSEA EUROPEANĂ

Sătenii din zona de câmpie a Buzăului cultivă de mulţi ani dovleci şi au învăţat, din generație în generație, să folosească tot ce se poate din ei. Bineînțeles, dovleacul este folosit mai ales pentru prepararea delicioaselor plăcinte. Cel mai mare producător de dovleci se află în Poşta Câlnău, comună aflată la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Râmnicu Sărat.

Un localnic din comuna buzoiană Poșta Câlnău a înfiinţat acum 8 ani o cultură de dovleac, pe un teren moştenit de la tatăl său. Vinde produsele în stradă, chiar în faţa casei. La ieşire din Poşta Câlnău spre Râmnicu Sărat, pe drumul european 85, bărbatul şi-a amenajat un stand special unde bostanii atrag curiozitatea clienţilor prin spectaculozitatea culorilor şi formelor. Responsabil cu prezentarea şi vânzarea dovlecilor este un tânăr din localitate.

Dovleacul se vinde cu 2 lei kilogramul, indiferent că sunt utilizați în scop culinar sau ornamental. În zonele în care se cultivă intens, dovlecii sunt folosiţi până şi că recipient pentru fiert sarmale. Sunt recomandaţi bostanii cu coajă mai tare. Produsul culinar de bază însă este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din generaţie în generaţie.

Dovleacul poate fi pregătit prin fierbere, coacere sau înăbuşire, însă poate fi consumat şi în formă proaspătă: ras în salate sau ca suc stors. Poate fi folosit pentru supe, adăugat în tocană sau preparat piure, că şi garnitură. Dovleacul este însă mai mult decât un produs culinar, recomandat pentru aroma sa inconfundabilă şi culoare, ci şi o sursă de sănătate. Bostanul abundă de vitamine şi nutrienţi iar consumul seminţelor sale ajută la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul nopţii.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>