Menu

Social
5G, TEHNOLOGIA CARE VA SCHIMBA LUMEA

O nouă revoluţie în telecomunicaţiile mobile este pe cale să se producă în lume. Este vorba de tehnologia 5G, prin care viteza de transmitere a datelor va fi şi de zece mai mare ca până acum. Adică vom putea descărca un film fără să folosim cablu, în câteva secunde. Dar tehnologia va putea fi folosită şi pentru mașinile care se conduc singure sau pentru operaţii chirurgicale la distanţă. Ca să fim şi noi parte a acestei revoluţii, ANCOM a a lansat miercuri o strategie privitoare la implemenatrea tehnologiei 5G în România.

Ca să descarci un film HD de 2 ore pe reţeaua mobilă, în tehnologia 3G, ai nevoie de 26 de ore. Cu sistemul 4G te descurci în 6 minute. Același film va ajunge în calculator, fără cablu, în puţin de 4 secunde, odata cu implementarea tehnologiei de telecomunicații 5G. Fostul premier Sorin Grindeanu, acum președinte al Autoritatii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, a anunțat că, anul viitor, România va organiza licitație pentru banda 5G.

Datorită capacităților sporite ale noului standard va dispărea noțiunea de „lag” în timpul comunicațiilor. Latența va ajunge la 0, calitate deosebit de utila pentru mașinile autonome, care au nevoie de un timp de răspuns cât mai mic în caz de pericol. Practic, un autovehicul ar putea fi condus de la distanță. Două miliarde de euro ar urma să investească operatorii care vor câştiga licitaţiile pentru banda 5G în România. Asta pentru că trebuie să monteze zeci de mii de antene noi în toată ţara.

Strategia naţională pentru implementarea 5G în România îşi propune ca până în anul 2025, toate centrele urbane, autostrăzile și căile ferate modernizate, porturile și aeroporturile internaționale să fie acoperite cu noua tehnologie. Efectele implementării 5G se vor vedea în economia românească prin generarea de venituri de peste 4,7 miliarde de euro, prin crearea a peste 250 de mii de noi locuri de muncă.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>