Menu

Social
OIERIT… CU BANI DE ACASĂ

Mulţi crescători de oi din zona Buzăului se gândesc să renunţe la turme, pentru că le este din ce în ce mai greu să crească animalele. Au puţin lapte din cauza secetei şi nici vânzarea pentru carne nu este o opţiune, deoarece o oaie a ajuns să coste mai puţin de 100 de lei. În schimb, îngrijirea lor necesită cheltuieli cu furajele, tratamentele şi plata ciobanilor.

Buzoianca Ioana Toma, proprietară a peste 400 de oi, este unul dintre crescătorii din Bărăgan care au ajuns să declare că această îndeletnicire primordială pentru ţăranul român, a ajuns o povară. Creşterea oilor a ajuns o afacere în care investiţia este mai mare decât avantajele.

Ferma femeii beneficiază anual de o subvenţie de la stat, însă nesemnificativă, întrucât creşeterea oilor necesită pe lângă furajare cheltuieli mai ales cu plata ciobanilor, forţă de muncă pe cale de dispariţie. Pentru proprietarii de oi, până şi tunsul animalelor este o sarcină care generează pagube, atât timp cât lâna rezultată nu mai are căutare.

Ioana Toma se gândeşte să renunţe la animalele sale însă nu găseşte cumpărători. A constatat că este captivă între neputinţa de a mai creşte un număr atât de mare de oi şi imposibilitatea de a vinde turma. Un kilogram de oaie în viu a ajuns să coste mai puţin decât un kilogram de fasole. Necazurile sunt parcă trase la indigo pentru toţi crescătorii de oi din zona Bărăganului. Mihai Mureşanu are 300 de oi, la limita dintre comunele Cilibia şi C.A. Rosetti, pe care le creşte cu eforturi financiare din ce în ce mai mari.

Potrivit fermierului din Buzău, când trage linie la sfârşit de an, trebuie să mai aducă bani de acasă. Cei doi fermieri buzoieni spun că statul trebuie să ajute mai mult oieritul, prin îmbunătăţirea condiţiilor de valorificare a tuturor produselor de origine animală. Pe lângă subvenţia anuală, ar trebui regândite facilităţi inclusiv pentru valorificarea lânii şi a pieilor de animale.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>