Menu

Social
SFINȚIREA CATEDRALEI NEAMULUI

sfintire catedralaZi istorică! România are o Catedrală Națională, finalizată însă în proporție de peste 85%. Aproximativ 30.000 de oameni şi 2000 de invitaţi au asistat, ieri, la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Printre oficialităţile prezente s-au numărat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi numeroşi oameni politici şi de cultură. Mulţi dintre cei care au asistat la eveniment pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului au venit, din toată ţara, îmbrăcaţi în costume populare şi cu steaguri tricolore şi ale Patriarhiei.

Cu o înălțime de 120 de metri și 6 clopote din bronz, acționate electronic, cea mai mare biserică din ţară a fost sfințită ieri. La slujba de sfințire a altarului Catedralei Naționale au asistat peste 2.000 de preoți și oficiali, în frunte cu șeful Bisericii Ortodoxe, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

Afară, slujba a fost urmărită de peste 30 de mii de oameni, veniți din toate colțurile țării. Încă de a primele ore ale dimineții, la intrarea în Catedrala Mântuirii Neamului erau aşezaţi deja la coadă mii de oameni. Au venit din toate colţurile ţării ca să asiste la sfinţirea altarului impozantului edificiu la care se lucrează de 8 ani. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale şi cu steaguri tricolore, aduşi de preoţi cu autocarele de prin judeţe, credincioşii spuneau că sunt gata să stea ore bune în frig pentru a putea trece prin altarul sfinţit. Aici au avut acces inclusiv femeile, care în mod obişnuit nu au voie să intre în altar. Pentru mulți dintre enoriași, ridicarea catedralei naționale reprezintă cel mai important moment al centenarului.

Până acum, lucrările la catedrală au costat peste 120 de milioane de euro, majoritatea banilor provenind din bugetul țării sau al primăriilor, mai ales cele din București. După numeroase demersuri pregătitoare, între 2008 și 2010, Patriarhia Română a demarat lucrările de construcție atent supravegheate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Lucrările la Catedrala Națională sunt realizate în prezent, în proporție de 85 la sută, iar edificiul religios va fi gata peste cel puțin patru ani, timp în care vor trebui finalizate pictura interioară, tencuirea și construite clădirile anexe.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>