Menu

Social
AFUMĂTURI DELICIOASE

De-ar știi porcul să vorbească, cine nu l-ar fi-ntrebat: cum preferi să stai la iarnă, în frigider, borcan sau afumat? Cam așa pot fi descrise, cu puțin umor, obișnuitele metode prin care oamenii încearcă să păstreze carnea de porc și peste primăvară și vară. Cele mai bune bucate tradiţionale sunt cele pregătite după reţetele bunicilor la afumătoare. Nimic nu se pierde, totul se afumă, spune și maestrul bucătar Florin Vechiu, prezent recent la un eveniment gastronomic la Buzău.

Deși mai este aproape o lună până la Crăciun, la țară a început să miroasă a fum de rumeguș, semn că mulți grasuni și-au găsit deja sfârșitul și sunt de acum cârnați și slănină, puși în afumatori. Maestrul bucătar Florin Vechiu, care are propria afumătoare în județul Iași, spune că cele mai bune preparate românești din porc sunt cele preparate la fum. Secretul ţine de focul care se face în afumătoare pentru că bucățele să prindă savoare şi să se topească în gură. Intotdeuana se folosesc lemne care ard mocnit, iar fumul trebuie supraveheat tot timpul.

Sărbătorile de iarnă la români încep și se încheie cu preparate din carne de porc. Porcul se taie de Ignat și chiar mai devreme, iar de pe masa de Crăciun nu lipsesc caltaboșii, cârnații, sarmalele dar și piftia, cunoscută prin anumite zone și ca răcitura.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>