Menu

Social
NOI FOCARE DE PESTĂ

Cinci noi focare de pestă porcină africană au apărut, în ultimele zece zile, în judeţul Brăila, numărul focarelor ajungând astfel la 114. Totodată, ieri a fost declarat și primul focar de pestă porcină în mediul sălbatic din județul Buzău, după ce boala a fost confirmată la cadavrul unui porc mistreț găsit la Beceni.

La nivelul judeţului Brăila, până la sfârșitul săptămânii trecute, au fost plătite despăgubiri pentru 2.997 de exploataţii dintr-un total de 3.002 exploataţii, în valoare de peste 147 de milioane de lei, cea mai mare sumă acordată la nivel naţional.

În comuna Frecăţei, unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila în luna iulie, s-a încheiat acţiunea de dezinfecţie, motiv pentru care, în octombrie, au fost introduşi 40 de porci santinelă, care vor fi monitorizaţi în următoarele 45 de zile. Dacă nu se vor îmbolnăvi, se va considera că aici virusul nu mai există, iar localnicii pot relua activitatea de creştere a porcilor.

După introducerea porcilor santinelă, în judeţul Brăila a fost prezentă o delegaţie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul în care s-a acţionat pentru combaterea pestei porcine în judeţ. Potrivit DSVSA, medicii veterinari care au participat la acţiunile de lichidare a focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila vor beneficia de timp liber compensator pentru orele suplimentare efectuate, având în vedere că ei nu pot fi plătiţi pentru acele ore efectuate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>