Menu

Social
17 județe din sudul și sud-estul țării sunt astăzi sub atenționare de cod galben de ninsori și viscol

Iarna se instalează încet, dar sigur, în România. 17 județe din sudul și sud-estul țării sunt astăzi sub atenționare de cod galben de ninsori și viscol. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe drumuri şi autostrăzi din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, iar porturile de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic.

Și pe aeroportul Otopeni, zborurile înregistrează întârzieri, din cauza operațiunilor de degivrare a aeronavelor. Agenția Națională de meteorologie arată că până în această seară la ora 20.00 în 17 judeţe din zona de sud şi sud-est a țării vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 40 – 50 km/h, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge chiar și 70 de km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Centrul Infotrafic al Poliției Române informează că circulația autovehiculelor se desfăşoară în condiţii de iarnă pe drumuri şi autostrăzi din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, însă niciu drum nu este blocat din cauza zăpezii. Direcțiile Regionale ale CNAIR sunt pregătite să intervină în aceste zone, cu utilaje și materiale antiderapante, pentru a preveni apariția poleiului dar și pentru a îndepărta zăpada căzută pe carosabil.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale, să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare; să circule cu viteză redusă; să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă și să adopte permanent o conduită preventivă la volan. Toate porturile de la Marea Neagră au fost și ele închise în această dimineață din cauza vântului foarte puternic. Pericolul vine de la valurile uriașe care pot smulge ancorele navelor de pe fundul mării. În astfel de condiții, vapoarele ar fi la voia rafalelor de vânt care le-ar izbi imediat de stâncile de la țărm și le-ar scufunda în câteva minute.

Tot în condiții de iarnă se desfășoară și traficul aerian. Pe aeroportul Otopeni, zborurile înregistrează întârzieri, din cauza operațiunilor de degivrare a aeronavelor. Utilajele intervin constant pentru deszăpezirea pistelor, platformelor şi a căilor de rulare.

Meteorologii informează că după codul galben intră în vigoare o altă atenționare, valabilă până vineri dimineață și vizează intensificări ale vântului şi local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, precum şi vreme deosebit de rece în toată ţara, cu temperaturi nocturne de până la minus 10 grade.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>