Menu

Social
LUNGUL DRUM AL AFUMĂRII

Afacere inedită în Iași. O familie s-a gândit că e timpul ca românii să mănânce mai sănătos de Crăciun, așa că și-au deschis o fabrică de afumat carne. Oamenii au obținut deja atestate pentru trei produse tradiționale: pastramă de porc coaptă, ceafă de porc afumată și slănină afumată. Până să ajungă la consumator, carnea de porc trece printr-un lung proces de condimentare, maturare, zvântare și abia apoi este etichetată și livrată spre micile magazine alimentare.

Din pasiune pentru mâncarea bine gătită, doi cumnați și soția unuia dintre ei au pornit o afacere de familie. Oamenii și-au deschis o unitate de producție a produselor din carne, după rețete tradiționale. Materia primă este cumpărată din abatoarele de renume din țara noastră. Condimentele sunt aduse din Austria, iar modul în care sunt amestecate nu este aleatoriu. Fiecare gram dă savoare preparatului din carne de porc, așa că gramajul este respectat întru totul.

După ce carnea de porc stă la marinat timp de 7-10 zile, urmează procesul de zvântare, între 12- și 48 de ore, în funcție de cât de grasă este materia primă. Abia apoi umează procesul cel mai greu, afumarea cărnii, care poate varia între 5 și 8 ore. Ulterior, carnea stă la o temperatură constantă încă o zi și abia după aceea, produsul este ambalat, etichetat și livrat în magazinele de cartier. Oamenii au investit în afacerea de familie peste 60 de mii de euro. Deocamdată, produsele sunt comercializate în magazinele mici, iar producătorii exclud varianta producerii cărnii afumate în cantități industriale.

Fabrica are deja 3 produse atestate ca fiind tradiționale – pastramă de porc coaptă, ceafă de porc afumată și slănină afumată. Comenzile pentru masa de Crăciun au început deja să apară, așa că, dacă până acum, programul de muncă varia între 8 și 10 ore, acum se muncește chiar și 12 ore pe zi.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>