Menu

Social
COPIL EXECUTAT SILIT

În loc să primească daruri de la Moș Crăciun, o fetiță de 8 ani din Buzău s-a ales de la poștaș cu o notificare prin care i se cere să comunice unui executor judecătoresc numărul dosarului penal deschis după accidentul rutier în care a fost rănită cu peste cinci ani în urmă. Fata a aflat că ar putea fi obligată să achite cheltuielile de spitalizare, de aproximativ 500 de lei. Părinții condamnă demersul spitalului, atât timp cât, spun ei, Constituția garantează dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită.

Ilinca Bucur avea trei ani când a fost rănită uşor într-un accident rutier provocat chiar de tatăl său. Fata a fost internată trei zile la Chirurgie Infantilă. Fratele Ilincăi a fost rănit mai grav atunci. A fost transferat cu elicopterul SMURD la un spital din Bucureşti, unde a fost internat 10 zile. Poliţia a cercetat cauzele accidentului din august 2013 şi s-a decis neînceperea urmăririi penale.

La peste cinci ani de la eveniment, copilul a fost înștiințat că trebuie să comunice numărul dosarului penal deschis după accidentul în care a fost rănit. Un executor judecătoresc a înştiinţat-o pe fetiţa de 8 ani că Spitalul de Urgenţă Buzău a cheltuit aproape 500 de lei pentru îngrijirea sa, însă banii trebuie returnați.

Demersul de recuperare a banilor aparține departamentului de contabilitate al Spitalului. Juriștii susțin că este vorba de faza incipienta de aflare a datelor și a fost trecută fetița ca destinatar al notificării, deoarece numai CNP-ul ei figura în documentele medicale întocmite în perioada spitalizării.

Cei de la spitalul din Buzău spun că sunt obligaţi de un articol din legea sănătăţii să recupereze cheltuielile cu spitalizarea de la cei care aduc daune sănătăţii altora şi chiar propriei persoane.

Anul trecut, un copil de 9 ani trimis acasă în comă a fost somat de spitalul din Oradea să achite o sumă imensă, pe motiv că a fost accidentat grav fiindcă a traversat prin loc nepermis. O decizie a Înaltei Curţi stabileşte însă că persoanele asigurate nu trebuie să plătească spitalizarea.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>