Menu

Social
SOLDATUL ROMÂN ÎN 1918

Mâine, 1 Decembrie, se împlinesc 100 de ani de la apariția Statului național român, prin unirea provinciilor istorice românești. Deși a fost un act politic, unirea tuturor provinciilor românești într-o singur stat național nu s-ar fi îndeplinit fără jertfa a peste jumătate de milion de soldați români, răpuși în Primul Război Mondial. În următorul reportaj, vă prezentăm uniforma de luptă unui soldat român din Primul Război Mondial dar și echipamentul militar pe care acesta în avea în dotare. Un pluton cu militari îmbrăcați ca acum 100 de ani va defila, mâine, la Buzau, la Parada de 1 Decembrie!

Marea Unire consfințită în data de 1 Decembrie, prin Marea Adunare de la Alba Iulia, nu ar fi avut loc niciodată dacă Armata Română nu ar fi învins armatele germane și austro-ungare,în deja cunoscutele bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz. Între 1916 și 1918, au murit peste 500.000 de ostasi români. Toate fotografiile pastrate de atunci, care prezentau scene de luptă cu militari români în acțiune, sunt alb-negru, motiv pentru are puțini știu cum arăta de fapt ținuta de campanie a infanteristului român.

La sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica” de la Buzău există o impresionantă colecție dedicată Primului Război Mondial, de la uniforme până la echipamemente militare folosite de Armata Română. Ghid ne-a fost chiar comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad. Dacă la început, militarul român era echipat modest, spre finalul războiului, cu ajutorul Misiunii Franceze în România, situația s-a îmbunătățit semnificativ.

La începutul anului 1917, a intrat în dotarea armatei regale prima cască, model Adrian, de proveniență franceză. Tot atunci, au fost achiziționate și mii puști noi dar și câteva zeci de mitraliere. De altfel, casca, dar mai ales mitraliera, constituiau o noutate absolută pentru Armata Română. Cel mai important exponat al colecției  Diviziei 2 Infanterie „Getica” dedicată Primului Război Mondial este drapelul de luptă al Regimentului 48 Infanterie. Drapelul este original și poartă urmele trecerii celor 100 de ani.

Pentru a cinsti memoria sutelor de mii de ostași români care s-au jertfit pentru împlinirea unui vis al tuturor românilor, un pluton de militari îmbrăcați in uniforme din Primul Război Mondial va participa la parada militară de 1 Decembrie de la Buzau. Festivitatea va avea loc, între orele 10.00 și 11.30, pe Calea Eroilor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>