Menu

Social
ÎȘI POT RECUPERA BANII

vlcsnap-2015-02-27-14h06m57s18   Nu de puţine ori bolnavii internaţi în spitale pot fi văzuţi cum ies în pijamale din unități şi traversează spre farmaciile din apropiere pentru a-şi cumpăra medicamentele ori materiale sanitare care nu se găsesc în spital. Puțini știu însă că banii cheltuiți de pacienți în perioada spitalizării pot fi recuperați integral, bineînțeles prin îndeplinirea unor condiții. Pentru că buzoienii nu își cunosc drepturile, anul trecut, doar 13 pacienți ai Spitalului Județean Buzău și-au recuperat banii.

Potrivit legii, spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice. Rambursarea cheltuielilor din resurse proprii pacientului în timpul spitalizării se face de unitatea sanitară, la cererea asiguraţilor. Deşi există posibilitea legală de a-și recupera banii, majoritatea pacienților nu profită de acest lucru. Asta pentru că ei nu-şi cunosc drepturile. De exemplu, anul trecut, la Buzău, puțini au fost pacienții internați în Spitalul Județean care și-au recuperat banii cheltuiți pe medicamente. Mulţi dintre pacienţii din România nu ştiu nici că trebuie să îndeplinească unele condiţii în recuperarea sumelor. Adică, nu orice hârtiuţă scrisă de mână este valabilă. Pacientul care vrea banii înapoi trebuie să aibă, printre alte documente, o reţetă cu parafa medicului și chitanţa de la farmacie.

Potrivit legii, pacienții care sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamente în perioada internării în spital îşi pot primi banii înapoi în cel mult 45 de zile.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>