Menu

Social
ȘI CU BUNE, ȘI CU RELE

Anul 2019 a adus încă din prima zi, scumpiri record la benzină și motorină, dar și la alcool și țigări, din cauza creșterii accizelor cu 3,15 la sută. Și creditele la bănci vor fi mai scumpe anul acesta, după ce Guvernul a instituit băncilor așa zisa “taxă pe lăcomie”. Anul nou aduce însă îngheţarea preţului gazelor timp de trei ani, începând cu 1 aprilie, dar și preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici.

2019 înseamnă și salarii mai mari pentru bugetari, vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană. În topul scumpirilor de la 1 ianuarie 2019 este litrul de carburant. Creșterea accizelor cu 3,15 la sută, cât este rata inflației, face ca prețul la pompă să fie mai mare cu 50 de bani pe litru. Tot din cauza creșterii accizelor, țigările și alcoolul vor fi mai scumpe. Astfel, un pachet de ţigări ar putea costa cu 20 sau chiar cu 50 de bani, mai mult. Taxe mai mari se vor plăti şi pentru băuturile alcoolice. Un litru de coniac care costă 70 de lei, ar putea ajunge la 72 de lei litrul. Un abonament la cablu și telefonie ar putea fi mai scump, după ce guvernul a introdus de la 1 ianuarie, taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor care furnizează astfel de servicii.

Şi băncile vor fi taxate suplimentar, iar asta va înseamnă că pentru creditele noi, costurile vor putea crește.

Anul 2019 vine și cu vești bune. Gazul și energia electrică ar trebui să se ieftinească, după ce guvernul a decis înghețarea prețurilor. Plafonarea va fi de la 1 martie la energie electrică și de la 1 aprilie la gaze.

Tot la capitolul beneficii intră și salariile bugetarilor, care de la 1 ianuarie vor avea salarii mai mari. Majorarea va fi de 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii şi asistentele, care au primit de la 1 martie 2018 o creştere până la nivelul din 2022.
Toţi salariaţii de la stat primesc de anul acesta, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie.

Salariul minim brut a fost și el majorat la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei, pentru angajaţii cu studii superioare.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>