Menu

Social
REGULĂ DE BOBOTEAZĂ, ÎNGRĂMĂDEALĂ LA AGHIAZMĂ

Mii de credincioși s-au călcat în picioare, ieri, de Bobotează, pentru o sticlă de aghiazmă. Atât la Constanța, cât și la Galați, jandarmii au reușit cu greu să le facă față.

Zece mii de oameni s-au îmbulzit să ia aghiazmă pe faleza Cazinoului, iar jandarmii chemați în ajutor de Biserica abia au ținut gardurile de metal ca să nu cadă sub povara mulțimii. Apa sfințită a fost îmbuteliată în 2oo.ooo de sticle care au fost așezate pe faleză în forma crucii Sfântului Andrei încă de sâmbătă, fiind păzite de jandarmi. Degeaba a făcut arhiepiscopul Tomisului apel la calm și ordine, că lumea nu l-a ascultat.

Vremea plăcută și faptul că Boboteaza a picat duminică, atunci când oamenii nu sunt la serviciu, a adus o mulțime uriașă la malul mării. Iar zăpada care a început să cadă din senin, li s-a părut multora un semn ceresc.

Conform tradiției, Înaltpreasfințitul Teodosie a aruncat, în apa mării trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, cruci ce au fost recuperate de trei tineri curajoși. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face.

Și la Galați, peste 2000 de credincioşi au participat, la slujba de Bobotează oficiată pe faleza Dunării de ÎPS Casian.

Oamenii au primit aghiazmă din butoaiele cu apă sfinţită de preoţi, iar la final 17 bărbaţi s-au aruncat în Dunăre pentru a prinde crucea.

La Buzău, peste 500 de oameni au înfruntat frigul ca să participe, duminică, la procesiunea şi slujba de sfinţire a apelor râului Buzău. Doi bărbați s-au încumetat să intre în apele râului pentru a recupera crucea aruncată de preot. Bărbatul care a recuperat crucea s-a rănit însă în sloiurile de gheață. În încercarea de a prinde crucea, acesta s-a ales cu mai multe tăieturi la față și la picioare, provocate de sloiurile de gheață.

Învingător a ieşit Adrian Petrache, de 41 de ani, din Mărăcineni. El nu a mai concurat de 12 ani, timp în care a fost în Italia unde a lucrat în construcții.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>