Menu

Social
BOTEZUL CAILOR

În judeţul Buzău, tradiţia stropirii animalelor cu agheasmă, în ziua de Bobotează, a rămas doar în satele comunei Smeeni. Pentru tinerii din comună, este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor şi cu frumuseţea cailor.

La Smeeni, una din cinci familii deţine cel puţin un cal, animal care este folosit la muncile câmpului. Creşterea cailor este o tradiţie care se moşteneşte de la o generaţie la alta, iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie. De Bobotează, încă de dimineaţă, zeci de localnici au adus caii la biserică, pentru a-i binecuvânta. Conform tradiţiei locului, veche de sute de ani, de Bobotează, caii sunt botezaţi de preotul satului pentru a fi feriţi pe tot parcursul anului de boli şi de alte necazuri.

În timp însă, acest obicei a căpătat o altă dimensiune, transformându-se într-o adevărată sărbătoare în care partea spirituală trece cumva pe un loc secund, în favoarea concursurilor şi a unei petreceri “udată” cu vin şi ţuică.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>