Menu

Social
NINSOARE CU FULGERE

Localnicii din comuna buzoiană Smeeni au fost, într-una dintre nopțile trecute, martorii unui fenomen meteo rar întâlnit. Au fost treziți din somn de câteva bubuituri puternice iar când au privit pe geam au observat că cerul este luminat ca în timpul unor furtuni de vară. Mulți și-au făcut cruce, pentru că nu au mai văzut niciodată o ninsoare cu fulgere și tunete. Fenomenul este denumit de specialiști „Thundersnow”.

Fenomenul rar a fost surprins de camerele de supraveghere din comuna buzoiană Smeeni. Pe înregistrare se vede cum ninsoarea din toiul nopții care lovește localitatea din Bărăgan este însoțită de tunete și fulgere care luminau zăpada.

Locuitorii comunei au fost treziți din somn de furtună iar mulți au postat și pe rețelele sociale, unii sustinând că sunt semne care anunță calamități naturale. De obicei, ninsorile nu sunt însoțite de tunete și fulgere, din cauza condițiilor atmosferice greu de îndeplinit pentru manifestarea unui astfel de fenomen. Denumit de specialiști „Thundersnow”, fenomenul este un tip neobișnuit de furtună cu zăpadă care cade ca precipitație primară în loc de ploaie.

De obicei, acest fenomen se manifestă în regiuni cu mișcare de aer puternic ascendentă, în sectorul rece al unui ciclon extratropical. Din punct de vedere termodinamic, nu este diferit de orice alt tip de furtună, însă partea de sus a norului cumulonimbus este de obicei destul de scăzută. Pe lângă zăpadă, în timpul unei astfel de furtuni se poate semnala și grindină.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>