Menu

Social
REVELION PE STIL VECHI

Aproape 1400 de vasluieni sărbătoresc Anul Nou pe rit vechi. În satul Slobozia, comuna Garceni, sunt cele mai multe familii, care țin aceastã tradiție, așa cum au moștenit-o de la bunici și strãbunici, de aceea nu este de mirare cã aici s-au strâns, pe lângã sãtenii, bucuroși sã întâmpine noul an și oficialitãțile județului. Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, vicepreședintele Mariciu, dar și deputatul Irinel Stativã au venit asearã la petrecerea de la Gârceni.

Petrecere mare asearã, în comună Gârceni, satul Slobozia, unde oamenii încã mai țîn tradiția “pe rit vechi”. Dacã ceilalți vasluieni deja și-au luat gândul de la sãrbãtori, iatã cã, pentru vasluienii de rit vechi, urãturile încã rãsunã, iar afumãtura, șampania și plãcintele fierbinți își fac loc pe mese. Pe înserat, s-a strâns lume multã în centrul satului, unde au dat nãvalã urãtorii costumați în căprițe, mascații și alte personaje de poveste. O fanfarã inimoasã s-a pus pe învârtit hore și sârbe, așa că de Anul Nou, care a venit și pe rit vechi, cu speranțe și bucurii.

Nici oficialitãțile n-au lipsit de la petrecere! Gazdã bunã și primitoare a fost primarul Sorin Scutelnicu, iar de la județ au rãspuns invitației președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, împreunã cu vicepreședintele instituției, Vasile Mariciuc.

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile creștinilor ortodocsi pe stil nou și vechi a apărut în 1924, când unii credincioși au refuzat să accepte calendarul Gregorian, menținându-l pe cel iulian. Anul nou pe stil vechi mai este marcat în Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan și în Georgia.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>