Menu

SEDUSĂ DE CHINA

Un fenomen din ce în ce mai greu de stăvilit lovește societatea românească. Peste 500 de mii de copii și tineri au emigrat din România în 10 ani. Mulți sunt liceeni și studenți care învaţă în străinătate și aleg să rămână peste hotare după ce descoperă oportunitățile oferite de țările gazdă. Buzoianca Paula Toma este unul dintre tinerii români care îndrăzneşte să spere la o carieră în străinătate. Și nu oriunde, ci în China, ţară pe care o îndrăgeşte și unde ar vrea să trăiască. 

Buzoiancă Paula Toma studiază limbă chineză la o importantă universitate din Shanghai. A prins o bursă în timpul facultății de filologie începută în România. A ajuns în metropola asiatică în urmă cu doi ani, hotărâtă să depăşeasca rapid toate barierele de cultură, inclusiv cele culinare.

Internetul a ajutat-o să-și aline dorul de casă, de prieteni sau de școala pe care a absolvit-o în România. Liceul Pedagogic din Buzău este o a doua casă pentru Paula, pe care o vizitează de fiecare dată când revine în țară.

Primii doi ani de studiu în China i-au deschis Paulei noi orizonturi. Îndrăznește acum să spere la o carieră într-o țară asiatică, după etapa masteratului pe care tot în China o va definitiva.

Paula este unul dintre miile de copii români care pleacă anual la studii în străinătate. Îngrijorător este că mulți dintre ei aleg să rămână departe de țară, cuceriți de oportunitățile pe care le descoperă în țările gazdă.

Numărul tinerilor cu vârsta până în 19 ani care au emigrat din România în perioadă 2007-2017 este de 484.753 de persoane, potrivit Institutului Național de Statistică. Cifra depășește 500.000, dacă îi punem și pe cei plecați la studii universitare, cu vârstă până în 22 de ani.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>