Menu

 MOȘII DE IARNĂ

Sâmbătă, creştinii ortodocşi prăznuiesc Moşii de iarnă, sărbătoare, care mai este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților. În aceste zile, în piețe la mare căutare au fost vasele și produsele pe care gospodinele le dau de pomană pentru sufletul celor adormiți.

Sâmbătă este o zi importantă pentru creștinii ortodocși, Moșii de iarnă, sărbătoare care precede postul Paștelui. De Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor, în funcţie de obiceiurile zonei în care trăiesc, gospodinele pregătesc colivă şi colaci, sarmale, ciorbă, plăcinte, fructe şi vin pe care le dau de pomană alături de lumânări aprinse. Pentru că mâncarea se dă de pomană în vase alături de un pahar de vin, râmnicenii au luat la pas Piața Centrală pentru a cumpăra farfurii și alte accesorii de bucătărie.

După ce pregătesc mâncarea, gospodinele o duc la biserică pentru a fi sfinţită de preot, la slujba de „Sâmbăta morţilor” sau „Moşii de iarnă”.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>