Menu

CÂT NE COSTĂ ALEGERILE EUROPARLAMENTARE

Alegerile europarlamentare din 26 mai vor costa 252 de milioane de lei, cu aproape 90 de milioane de lei mai mult decât suma alocată referendumului pentru schimbarea Constituției în sensul definirii precise a căsătoriei. Începând din acest an, România va avea 33 de mandate în Parlamentul European, faţă de 32 câte are în prezent, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Guvernul a stabilit, ieri, prin mai multe hotărâri, măsuri privind organizarea alegerilor europarlamentare în România. Executivul a decis modelul timbrului autocolant, modelele ştampilelor birourilor electorale şi modelul ştampilei cu menţiunea „Votat”, al buletinului de vot şi al listelor electorale. Totodată, Guvernul a aprobat bugetul necesar scrutinului din 26 mai. Suma necesară pentru desfăşurarea alegerilor europarlamentare în România este de 252 de milioane de lei. Prin comparație, referendumul pentru schimbarea Constituției în sensul definirii precise a căsătoriei, din 7-8 octombrie 2018, a costat doar 163,7 milioane de lei. Aceste fonduri vor fi repartizate instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor: Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Alegerile parlamentare vor avea loc în perioada 23-26 mai, când cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. În România, alegerile vor avea loc, așa cum se întâmplă în mod tradițional, duminică, 26 mai 2018.

La alegerile din acest an, o treime din cele 73 de mandate ale Marii Britanii se va redistribui celorlalte țări. României îi va reveni unul din acest mandate. Astfel, începând din 2019, România va avea 33 de mandate în Parlamentul European, faţă de 32 câte are în prezent. Este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 şi mai 2014.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>