Menu

PROGRAMUL PRIMA MAŞINĂ, MAI ACCESIBIL

Programul Prima Mașină va fi modificat anul acesta, după ce s-a constatat că de la lansarea lui, în 2014, și până în prezent, s-a dovedit a fi un eșec. Decizia de a aduce modificări programului este tocmai acela de a facilita accesul la o mașină nouă. Printre noutăți se număra noi limite maxime pentru prețul de achiziție, în funcție de tipul de motorizare, avansul pe care trebuie să îl plătească solicitanții, cuprins între 5 și 30%,  și care depinde tot de motorizare și, nu în ultimul rând, tichetul „Rabla”, obținut prin casarea unei mașini vechi, poate fi utilizat drept avans sau pentru o parte a acestuia. 

Programul Prima Mașină va fi modificat anul acesta pentru că, deși a fost lansat pentru a stimula achiziția de mașini noi, mai puțin poluante, a fost un eșec total. Mai precis, clienții au ezitat să îl utilizeze din cauza condițiilor care restrângeau destul de mult lista de opțiuni. De când a fost lansat, din 2014, programul Prima Mașină a fost accesat de doar 260 de români, ceea ce înseamnă o medie de 65 de șoferi pe an.

De anul acesta, guvernul schimbă programul din temelii. În primul rând, veți putea să beneficiați de creditul garantat de stat chiar dacă mai aveți o maşină pe numele dumneavoastră. În program vor fi introduse și mașinile electrice și hybride,  iar cu vouchere Rabla și Rabla Plus veți putea să achitați o parte din avans.

Astfel, pentru o maşină euro 5, șoferii vor putea lua un împrumut de 50.000 de lei și vor trebui să achite un avans de 5%. Pentru mașinile hybrid și cele electrice însă, împrumutul poate ajunge până la 100.000 de lei. În cazul acesta va crește și avansul, care poate ajunge până la 30 la sută, în funcție de motorizare. Creditul va fi acordat pentru cel mai mult 5 ani, iar dobânzile pornesc de la 6,41%.

Specialiștii de mediu spun că programul va semăna foarte mult cu Rabla și că îi va încuraja tot pe cei care dispun de resurse financiare să își schimbe mașinile.

Deocamdată, nici programul Rabla și nici Prima Maşină nu pot fi accesate pentru că legea bugetului de stat pe 2019 nu a fost promulgată.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>