Menu

SALARII MAI MARI, PREȚURI MAI MARI

La început de an, românii râd cu un ochi, dar plâng cu altul. Dacă multora li s-a mărit salariul, toți plătesc mai mult pe produse și servicii. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la alimente, cartofii fiind campionii scumpirilor. Scăderi ale prețurilor s-au consemnat doar la fasole boabe, ouă, încălţăminte de piele şi transport aerian.

Creşterea salariilor de la 1 ianuarie, a căror plată efectivă s-a făcut în luna februarie, a dus la scumpirea produselor. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la alimente, cartofii fiind campionii scumpirilor, cu 21% faţă de luna decembrie.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, faţă de februarie 2018 preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,46%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 3,74% iar serviciile cu 3,08%.   Legumele şi conservele de legume s-au scumpit faţă de decembrie 2018 cu 15,77%, cartofii cu 21%, fructele şi conservele de fructe cu 5,16%, citricele cu 5,53%, combustibilii cu 2,66%, tutunul şi ţigările cu 2,62%, serviciile de apă, canal şi salubritate cu 1,9%, serviciile de telefonie cu 2.04%, pâinea, produsele de franzelărie şi specialităţile cu 1,27%.   În ansamblu, au crescut preţurile pentru majoritatea produselor si serviciilor, scăderi uşoare, de sub un procent înregistrându-se doar pentru fasole boabe, ouă, încălţăminte de piele şi transportul aerian. Începând cu 1 ianuarie, salariile minime brute garantate în plată au fost majorate de la 1.900 lei, la 2.080 lei, pentru angajaţii fără studii superioare şi la 2.350 lei pentru cei cu studii superioare şi vechime de cel puţin 1 an în domeniul în care s-au specializat.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>