Menu

PESTA FACE RAVAGII

Pesta porcină africană se răspândește cu o viteză amenințătoare în județul Buzău. Vestea proastă este că boala a ajuns la mistreți, sălbăticiuni a căror migrație e imposibil de controlat. Numai în ultimele zile, trei mistreţi au fost găsiți morţi în mai multe fonduri de vânătoare din nordul județului. Autoritățile caută noi soluții pentru evitarea răspândirii virusului, însă, până acum, toate încercările par inutile.

Criza generată de Pesta Porcină Africană pare de neoprit în județul Buzău. Prezența virusului a fost confirmată la alți doi porci mistreți găsiți morți: unul pe un fond de vânătoare din Berca, iar cel de al doilea, pe un fond de vânătoare din Beceni. În weekend, un al treilea mistret ucis de pestă a fost descoperit pe fondul de vânătoare Dedulești, între comunele Buda și Valea Salciei. Conducerea Direcției Sanitar-Veterinare Buzău consideră că gestionarii fondurilor de vânătoare ar trebui să se implice mai mult în acțiunile derulate de autoritățile sanitar-vetrinare în combaterea bolii care ucide pe capete porcii mistreți.

În acest context, toți paznicii fondurilor de vânătoare, dar și medicii veterinari sunt instruiți în tehnici de intervenție la fața locului în cazul depistării unor porci mistreți infectați cu pestă.

Fondurile de vânătoare din județul Buzău sunt gestionate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, de Direcția Silvică, dar și de oameni de afaceri reuniți în diferite asociații. Dacă în cazul mistreților, situația pare de necontrolat, în cazul porcilor domestici, autoritățile anunță închiderea unor focare din județ.

În judeţul Buzău, sunt active 12 de focare de pestă porcină în gospodăriile populaţiei şi un focar într-o exploataţie profesională, din 12 localităţi. De asemenea, au fost confirmate și nouă cazuri la porci mistreţi.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>