Menu

O VIAȚĂ DEDICATĂ ARTEI POPULARE

Unul dintre cei mai importanţi reprezentaţi ai culturii buzoiene pe plan naţional şi internaţional, creatoarea populară Adela Petre a încetat din viață, cu puțin înainte de a împlini 90 de ani. Artista era recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor sale: piese de port popular, feţe de masă, covoare din lână, carpete din păr de capră. De altfel, apreciată pentru unicitatea ţesăturilor sale din păr de capră, Adela Petre a fost declarată, de UNESCO, în 2012, „Tezaur Uman Viu“.

A încetat din viață Adela Petre, cea mai cunoscută creatoare de artă populară din județul Buzău. După o perioadă de spitalizare, artista populară se afla în grija Căminului pentru persoane vârstnice de la Smeeni, acolo unde a și decedat. În iunie, Adela Petre ar fi împlinit vârsta de 90 de ani. Până la această vârstă, buzoianca a avut ocazia să îi cunoască personal pe toţi preşedinţii României sau familiile lor, de la Nicolae Ceauşescu până la Klaus Iohannis.

Adela Petre s-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Ea a demarat producția de covoare românești din lână în anii 80, la cooperativa meșteșugărească din Buzău, unde era angajată. Primul său succes a fost la un festival de artă populară de la Galați, în 1983, eveniment care a consacrat folosirea părului de capră în arta populară românească. Creatoarea populară a fost membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu.

Apreciată pentru unicitatea ţesăturilor sale din păr de capră, Adela Petre, a fost declarată de UNESCO, în 2012, „Tezaur Uman Viu“.

În 2017, Adela Petre a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Buzău. Dinstincția i-a fost oferita de către Consiliul Judeţean Buzău, la împlinirea vârstei de 88 de ani.

Și după moartea sa, Adela Petre rămâne o mesageră a artei populare românești, lucrările sale din păr de capră fiind prezente în muzee și colecții particulare din toată lumea.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>