Menu

CLĂDIRE DE PATRIMONIU, RISC DE COLAPS

O clădire emblematică a municipiului Buzău, în care a funcționat până de curând Biblioteca Județeană, este în pericol de colaps. Imobilul este monitorizat atent de către o echipă de specialiști, existând pericolul ca odată cu mutarea mobilierului și a cărților în noua locație, de la Galleria Mall, să apară posibilitatea prăbușirii unor pereți pe fondul detensionării bruște. Clădire de patrimoniu, sediul Bibliotecii Județene va intra într-un amplu proces de renovare, cu fonduri europene.

La începutul acestei săptămâni, Biblioteca Județeană Buzău și-a sistat activitatea cu publicul la sediul de pe bulevardul Unirii, imobil care va fi renovat începând din vară. În perioada următoare, angajații instituiției, ajutați de zeci de militari, vor muta mobilierul și fondul de carte într-un spațiu nou, la Galleria Mall, acolo unde instituția va funcționa timp de 10 ani. Acest proces trebuie realizat însă cu mare grijă, avertizează specialiștii firmei care execută lucrarea de restaurare a clădirii. În cazul unei detensionări bruște, există posbilitatea prăbușirii unor pereți.

Pe anumiți pereți ai clădirii, unde au apărut crăpături, au fost deja montați „martori de fisuri”. Este voerba de dispozitive folosite pentru monitorizarea periodică a evoluţiei fisurilor apărute în diferite structuri din cauza anumitor eforturi interne sau externe. În fiecare ciclu de măsurători se măsoară foarte precis lăţimea, lungimea şi adâncimea fisurilor. Măsurătorile se efectuează cu dispozitive speciale, care asigură precizii de 2-3 sutimi de milimetru.

Clădirea Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” din Buzău va fi reabilitată printr-o investiție de peste 18 milioane de lei. Costurile sunt suportate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Imobilul de pe bulevardul Unirii a fost construit la începutul secolului trecut, ca sediu al Adminsirației Financiare Buzău. De-a lungul vremii, clădirea a găzduit Consiliul Popular sau Miliția, din 1984 devenind sediul Bibliotecii municipale.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>