Menu

PREA PUŢINE STAŢII DE ÎNCĂRCARE

Unul din trei români îşi doreşte o maşină electrică. Insa de la a-si dori si pana la a-si achizitiona una e drum lung. In primul rand, nu au banii necesari, pentru ca astfel de masini sunt scumpe. Cel mai tare ii sperie însă infrastructura din Romania. Maşinile electrice nu au autonomie prea mare, iar staţiile de reîncarcare sunt puţine. Există zone întregi în ţară, în care acestea lipsesc cu desăvârşire.

Nu stăm deloc bine la capitolul masini ecologice. La sfârşitul anului trecut, aproximativ o mie de astfel  de maşini circulau pe şoselele Romaniei. Puţin, comparativ cu alte state. Iar principalul motiv e că staţiile de încarcare sunt puţine. Autoturismele eco trebuie alimentate, în medie, dupa 300 de kilometri parcurşi. Unele chiar mai des. Inconvenientul major este ca timpul de incarcare variaza de la 2 ore, la statiile mari, pana la 7 ore la statiile normale.

În România nu sunt nici măcar 300 de staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice. Promisiunile sunt însă multe, ba chiar unii parlamentari se gândesc să introducă obligativitatea ca instituţiile publice să cumpere astfel de autovehicule. Pentru persoanele fizice, statul vine cu o facilitate, numită Programul Rabla Plus. Cine îşi cumpără o maşină electrică primeşte de la stat aproape 10 mii de euro.

In primul an de program Rabla Plus, in 2016, au fost achizitionate aproximativ 100 de masini electrice, iar anul trecut numarul unitatilor vandute a depasit putin peste 300 de unitati.

Cea mai ieftină maşină care merge cu energie verde are un preţ de pornire de peste 12 de mii de euro, prin Rabla Plus, iar cea mai scumpă depaseste de 30 de mii de euro.

La cele mai multe statii încărcarea e gratuită, dar specialiştii din domeniu spun ca, pe viitor,  acest lucru va fi contracost.

Varianta de compromis e reprezentată de maşinile hibrid, de asemenea incluse în Programul Rabla. Cu reducerea luată în calcul, cel mai ieftin astfel de autoturism costă sub 6.000 de euro, iar cel mai scump depăşeşte 36 de mii de euro.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>