Menu

SPITALELE DIN ROMÂNIA, GRAV BOLNAVE

O noua radiografie a sistemului sanitar romanesc arata ca doar 20 la sută dintre spitalele evaluate au primit acreditare. Restul, fie au fost respinse, fie au termen până la sfârșitul anului să-și remedieze problemele. Cele mai grave țin de condițiile oferite pacienților, calitatea actului medical și lipsa de personal, nereguli pe care le-a sesizat și ministrul Sănătății, după câteva vizite inopinate la diferite spitale din țară.

Vizitele ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în spitalele din câteva județe a scos la lumină situații pe care pacienții le reclamă de ani de zile. Din pacate, aceste controalele nu rezolvă însă mare lucru. Desi exista reguli, procesul de acreditare a spitalelor este extrem de anevoios. Condițiile pe care le cere Uniunea Europeană sunt greu de îndeplinit, în primul rând din cauza lipsei acute a investițiilor din sistemul sanitar. Reprezentantii spitalelor se plang de infrastructura, care este mult depasita, iar criteriile impuse sunt exagerate pentru nivelul sistemului sanitar din Romania.

În țară sunt peste 630 de spitale. Din cele 175 evaluate, doar 33 au primit acreditarea. Alte 142 au termen până la sfârșitul anului să își remedieze problemele, altfel nu pot primi acreditarea, așa cum s-a întâmplat cu 27 de spitale, dintre care 11 publice. În lipsa acreditării, unitățile sanitare nu pot încheia contracte cu Casa de asigurări, iar serviciile medicale nu sunt decontate. Astfel, dispare și principala sursă de finanțare. Cu toate acestea legea este  permisivă  astfel ca indiferent dacă o unitate sanitară se află sau nu în relație contractuală cu Casa, este obligată să fie acreditată. Asta înseamnă că vor putea funcționa în continuare, iar până la sfârșitul anului vor primi și finanțare.

Până la finalul acestui an vor mai fi evaluate în vederea acreditării 157 de spitale din țară, iar restul – până în 2021.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>