Menu

CEAPĂ ÎN CIMITIR

Criza terenurilor din orașe este atât de mare încât unii pun legume și în cimitire. Cel mai bun exemplu este la Buzău, unde o mică parcelă cultivată cu ceapă verde lângă mormintele din cimitirul evreiesc de la marginea orașului a început să atragă atenția trecătorilor. Oamenii își fac cruce și se miră că cineva poate mânca legume produse într-un asemenea mod. Specialiștii în horticultură spun că ceapa cultivata printre morminte nu pune în pericol sanatatea consumatorilor și că plantarea acestor legume intr-un astfel de spatiu este doar o problema etică.

Situație incredibilă la Buzău: în Cimitirul Evreiesc a început să se cultive… ceapă. Situat la iesirea din oras catre Zona Industriala, Cimitirul Evreiesc din Buzau are o istorie de peste un secol. Trist este ca locul unde se odihnesc pe veci evreii din Buzau arata astazi mai rau decat atunci. Pentru ca nimeni nu s-a mai ingrijit de lespezile, aleile si cladirile aferente, cimitirul a fost napadit de buruieni si ciulini. Multe dintre pietrele funerare sunt sparte, zidul de caramida abia mai rezista iar faţa da cladirii principale este scorojita. Ai zice ca a fost abandonat, insa nu este deloc așa. O mica gradina cu ceapa verde, stropita de curand, este dovada ca cineva “bântuie” periodic printre mormintele foștilor membri ai comunității evreiești din Buzău. Parcela cu destinatie agricola se afla chiar la intrarea in cimitir, in vazul tuturor trecatorilor.

Sigur nu un membru al comunitatii iudaice din Buzau s-a apucat de gradinarit in cimitirul israelit, spun evreii din Buzau. Probabil este vorba despre un ingrijitor pus sa aiba grija de ansamblul funerar, spune unul dintre puținii evrei rămași in Buzău.

Specialiștii ne asigura ca ceapa cultivata printre morminte, chiar daca ajunge la piata, nu pune in pericol sanatatea consumatorilor. Plantarea acestor legume intr-un astfel de spatiu este doar o problema etică.

De-a lungul anilor, s-au perindat mai multi chiriași in localul de la intrarea in cimitirul israelit, care pe vremuri era capela mortuara. Aici a locuit vreme de un deceniu o familie sarmana, ai carei membri erau si paznici, si ingrijitori ai mormintelor. Cimitirul va intra intr-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri ale comunitatii evreiești din Romania.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>