Menu

INVESTIȚII ANULATE DE GRINDINĂ

În Buzău, grindina a produs pagube uriașe nu doar în culturile de viță de vie din zona dealului Istrița, ci și pe terenurile agricole din estul județului. Pentru că nu au avut culturile asigurate, fermierii care au avut de suferit din cauza vremii extreme așteaptă acum ajutor de la Ministerul Agriculturii.

În judetul Buzau, grindina a produs pagube uriașe la sfârșitul lunii aprilie, atât în culturile de vita de vie din zona dealului Istrita, cât si pe terenurile agricole din Vadu Pasii si Sageata. Fermierii își evalueaza acum pierderile.

Agricultor în Vadu Pașii, Ion Micu, spune că rapița cultivata în toamna pe aproximativ 30 de hectare ajunsese la peste un metru inaltime si avea deja floare. In câteva minute de ploaie cu gheată,  cultura s-a transformat intr-un lan de bete, fara frunze si flori.

Pierderile sunt mari iar investitia nu mai poate fi recuperata. Ion Micu nu si-a mai asigurat culturile de ceva vreme, dupa ce si-a pierdut increderea in firmele de asigurari. Agricultorul spune ca aceste societati accepta extrem de greu sa acorde despagubiri, atunci când e nevoie, alungându-i astfel pe fermieri.

Agricultorii din judetul Buzău spun ca varianta asigurarilor trebuie insa luata mai in serios, in contextul in care natura pare din ce in ce mai capricioasă. Ei speră, de asemenea, ca statul să ia în calcul și masuri compensatorii pentru fermierii care sufera pierderi din cauza fenomenelor meteo extreme.

Potrivit Direcției Agricole Buzău, grindina cât oul de porumbel, căzută la sfârșitul lunii aprilie, a afectat aproape 1.000 de hectare de viță de vie și peste 1.300 de hectare de grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>