Menu

FĂRĂ PLASTICE DE UNICĂ FOLOSINŢĂ

Farfuriile, tacâmurile, paharele, paiele și alte produse din plastic de unică folosință vor fi interzise in toata Uniunea Europeana, in urmatorii doi ani. Decizia istorica apartine Consiliul Uniunii Europene, care a adoptat noile norme privind articolele din plastic de unică folosinţă, pentru reducerea deşeurilor marine din plastic. Romania trebuie sa se alinieze si ea noii masuri, asa ca pregateste o lege in acest sens.

Tarile din Uniunea Europeana au termen pana in 2021 sa scoata de pe piata consumatorului toate articolele de unica folosinta fabricate din plastic, in cazul in care exista alternative. Potrivit noilor norme adoptate de Consiliul Uniunii Europene, in maxim 2 ani vor trebui sa dispara beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi, fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

Masura este obligatorie si pentru Romania, iar in acest sens  autoritatile pregatesc o lege care sa reduca deseurile din plastic, de unica folosinta.

Supermarketurile au început deja să înlocuiască articolele din plastic de unică folosință, cu altele biodegradabile din carton, celuloză din porumb sau trestie de zahăr.

Deșeurile din plastic reprezintă una dintre principalele surse de poluare. Proporțiile dezastrului se văd cel mai bine primăvara, atunci când râurile sunt pline de PET-uri, iar în păduri, după grătare, rămân abandonate cantități mari de farfurii, pahare și alte tacâmuri de plastic, de unică folosință. Cel mai grav este ca toate acestea se descompun in sute de ani.

Odată cu eliminarea articolelor de plastic se reduce și poluarea cauzată de producția și transportul acestora. Emisiile de dioxid de carbon ar urma să scadă cu 3,4 milioane de tone. De asemenea, se vor economisi și cantități uriașe de produse petroliere folosite ca materie primă în procesul de fabricație.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>