Menu

ROMÂNII MERG LA VOT

Aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați duminică, 26 mai,  la urne pentru a decide soarta referendumului pe justiție și pentru a-i alege pe reprezentanții României în Parlamentul European. Cetățenii pot vota oriunde se află în momentul scrutinului. Autoritățile susțin că s-au luat toate măsurile pentru a face procedura de vot cât mai simplă. La nivelul tarii vor fi organizate aproape 19 mii de sectii de votare.

La alegerile europarlamentare și referendum, alegătorii pot participa la un singur scrutin sau, dacă se răzgândesc, pot vota mai târziu și pentru al doilea. Pașii pentru vot nu ar trebui să provoace dificultăți. Odată ajunși în interiorul secției de vot, un operator va verifica dacă deja v-ați exercitat sau nu acest drept de vot. Dacă nu ați făcut acest lucru, veți fi direcționat către membrii secției de votare și, în baza cărții de identitate, veți primi trei buletine de vot: unul pentru candidații la europarlamentare și alte două pentru a răspunde celor două întrebări care sunt subiectul acestui referendum consultativ.

Ajunși în cabina de vot, alegătorii au de ales dintre candidații independenți și cei susținuți de partidele parlamentare pentru legislativul European. Pentru referendum votantii trebuie sa opteze  cu  Da sau Nu la întrebările din  cele doua buletine.

Odată procedura de vot încheiată, mai aveți un singur pas de făcut: introducerea celor trei buletine de vot în urnele special amenajate. Avem o urnă pentru alegerile europarlamentare și alte două urne pentru răspunsurile la referendum. În cazul în care, din greșeală sau din întâmplare, ați introdus două sau trei buletine de vot într-o singură urnă, toate voturile vor fi validate, dacă au fost exprimate corect.

Persoanele bolnave, dar și deținuții de drept comun, beneficiari  de drepturi electorale, pot solicita urna specială,  între orele 18.00 şi 20.00. Cele aproape 19 mii de sectii de votare se vor inchide la ora 21.00.

Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să voteze în localitatea în care se află la orice secție de votare, urmând a fi înscriși în lista suplimentară.

Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secţiei de votare cu buletine de vot.
România are alocate 33 de locuri în Parlamentul European, iar repartizarea partidelor sau candidaților independenți se va face  în functie de numărul de voturi pe care îl vor obține la alegeri.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>