Menu

„O FAMILIE, O CASĂ”

Românii cu vârste până în 55 de ani ar putea obține mai ușor o casă cu credite subvenționate de stat. Acest lucru va fi posibil printr-un nou program, „O familie, o casă”, care l-ar putea înlocui pe cel déjà consacrat, „Prima casă”. Noul program al Guvernului se adresează însă numai familiilor, dar are mult mai multe avantaje decât „Prima casă”. 

Guvernul vrea să înlocuiască Programul „Prima casă” cu un nou Program: „O familie, o casă”. Acest nou program social se adresează distinct familiilor și are o serie de avantaje suplimentare față de programul Prima Casă. Românii vor beneficia de programul „O familie, o casă” prin contractarea de credite garantate de stat sau prin obținerea unei prime de la stat pentru achiziția de locuințe noi direct de la dezvoltatori. Statul poate să garanteze 80% din valoarea creditului acordat de stat, față de programul „Prima casă” prin care statul garantează 50% pentru locuințe mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani. De asemenea, limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro.

Avansul este propus a fi între 5 și 10% din suma solicitată, iar locuința trebuie să aibă minim două camere și o suprafață totală care să nu depășească 100 de metri pătrați. Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Față de „Prima casă”, dobânda este formată din marja fixă de maxim 2% plus dobândă variabilă, așa cum este în cazul programului „Prima Casă”. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului „O familie, o casă” este de 55 ani. Nu în ultimul rând, proiectul Guvernului în cazul Programului „O familie, o casă”  prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenți maternali pentru un copil, și cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulți copii sau sunt asistenți maternali pentru doi sau mai mulți copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă urmează o forma de învățământ de lungă durată, după caz.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>