Menu

SURPRIZĂ URIAȘĂ ÎN MUNICIPIU

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai au avut doi mari câștigători: PNL și Alianța USR-Plus. La nivel național, după numărarea voturilor din 98 la sută dintre secțiile de vot, PNL a obținut un procent de 26,23 la sută, urmat de PSD, cu 23,68 la sută, iar pe trei s-a clasat Alianța USR-Plus, cu 20,51%. În județul Buzău, alegerile au fost câștigate totuși de PSD, cu un procent de 33,4 la sută. O surpriză uriașă este câștigarea alegerilor în municipiul Buzău de către Alianța USR-Plus, fiind pentru prima dată când PSD pierde un scrutin la nivel de municipiu.

Partidul Național Liberal este marele cîștigător al alegerilor europarlamentare de ieri. Cu Rareș Bogdan cap de listă, PNL a obținut, un procent de peste 26 la sută. Revelația acestui scrutin este alianța USR-Plus, care a obținut aproape 20,5 la sută din preferințele alegătorilor. PSD are cel mai mic scor din ultimii zece ani, aproape 23,7 din voturi. Au mai trecut pragul electoral de 5 la sută Pro România, cu aproape 7%, UDMR, peste 6% și PMP, cu aproape 5,5%.

Partidul Social Democrat a câștigat totuși alegerile în județul Buzău, dar le-a pierdut în municipiul reședință de județ. Social-democrații au obținut 33,4% la nivel de județ, urmați de liberali, cu 22 la sută și de alianța USR Plus, cu 14,4 la sută.

Uimitor este că social-democrații au pierdut în municipiul Buzău în fața alianței USR-PLUS, la diferență de un procent. Cum este normal, liderii alianței USR-Plus din Buzău exultă în urma rezultatului obținut în municipiul Buzău. Motive de satisfacție au și liberalii buzoieni.

Este pentru prima dată când PSD este depășit în municipiul Buzău de către un alt partid sau alianță. Constantin Toma, liderul organziației municipale Buzău a PSD, consideră că prin votul de ieri, PSD a primit o palmă usturătoare de la românii aflați la muncă în străinătate.

CONSTANTIN TOMA, președ. organizația mun. PSD Buzău

Au ieșit foarte mulți tineri la vot, mă bucur pentru treaba aceasta, și sper ca toată clasa politică să tragă concluzii și să răspundă la întrebarea ce facem cu această țară. După 1990, ne zbatem în aceeași parte de jos a clasamentului european, în sensul în care s-a creat o distanță mare, nu numai față de țările dezvoltate, ci și față de cele din Europa de Est. (…) Din păcate avem o problemă foarte gravă, pe care o știm cu toții, cei 5-6 milioane de români care lucrează afară și care nu ne vor ierta niciodată, iar la lucrul acesta au contribuit toate partidele, căci până la urmă toate partidele, cu o singură excepție, au fost la guvernare.”

În județul Buzău, la fel ca și la nivel național, marele perdant a fost ALDE. Organziația condusă de deputatul Adrian Mocanu a obținut un procent de 6,7 la sută, fiind depășită clar de către Pro România Buzău, care a obținut un procent de 11 la sută.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>