Menu

CULTURI BĂNOASE

Agricultura începe să devină o afacere profitabilă și în România. Și nu este vorba doar despre culturile déjà consacrate, cultivate pe suprafețe mari, ci și despre altele, mai mai puțin cunoscute, dar care pot aduce câștiguri substanțiale celor care aleg să investească în ele. Este vorba despre culturile de sparanghel, zmeură și cătină, plante tot mai căutate și mai gustate de români. 

Fermierii care vor să investească în culturile de sparanghel, zmeură ori cătină fac o afacere cât se poate de bună. Nu o spun  doar specialiștii în agricultură, ci și cei care au îndrăznit să mizeze pe aceste culturi. În cazul sparanghelului, agricultorii  trebuie să știe însă de la început că au nevoie de mulți bani. Pentru a planta și a întreține un hectar de sparanghel, costă, în medie, în jur de 25.000 de euro. Merită să totuși investești într-o asftel de afacere, fiindcă, potrivit profesioniștilor, un singur hectar poate aduce și 100.000 de euro anual, iar durata de viață a plantației este de până la 20 de ani. De asemenea, sparanghelul nu este greu de gătit și este foarte sănătos, așadar, din ce în ce mai mulți oameni au început să îl cumpere în mod regulat, iar un singur kilogram de sparanghel se vinde și cu 50 de lei kilogramul.

Zmeura rămâne și anul acesta una dintre cele mai profitabile culturi din România. Chiar dacă numărul cultivatorilor a crescut, zmeura continuă să aibă un preț bun, de 15-16 lei pe kilogram, iar la final de sezon se poate vinde și cu 17 lei. Marele avantaj al acestei culturi este că aduce producții de 8-12 tone de fructe la hectar, fără a depune efort prea mare. Potrivit specialiștilor, durata de viață a zmeurei este de 8-10 ani, în funcție de soi și de modul în care este îngrijită cultura.

Cultura de cătină este una dintre rețetele succesului în agricultură, iar pentru înființarea unei astfel de afaceri, nu ai nevoie de foarte mulți bani. Agricultorii au nevoie de 1.500-3000 de euro pentru a lansa acest business, iar investiția se recuperează încă din primul an. Potrivit experților, un hectar de cătină echivalează cu aproximativ 15 tone, iar la un preț de 10-20 de lei pe kilogram, agricultorii vor obține profituri semnificative.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>