Menu

VIOLENȚA DOMESTICĂ, GREU DE COMBĂTUT

Statistici îngrijorătoare ale Poliției Române. În 2018, aproape 100 de femei au sesizat zilnic autoritățile că sunt victime ale violenței domestice. Oamenii legii spun însă că numărul femeilor abuzate este mult mai mare, dar acestora le e frică sau rușine să anunțe Poliția că au fost bătute de soți sau concubini. Polițiștii spun că  rudele sau vecinii femeilor abuzate sau chiar angajatorii acestora trebui să fie mult mai implicați în aceste cazuri, altfel, prin tăcere, sunt complici în perpetuarea violenței domestice.

În România, aproape 100 de cazuri de violență domestică au fost reclamate în fiecare zi a anului trecut, potrivit unei statistici a Poliției Române pentru 2018. Polițiștii spun însă că, din nefericire, cele mai multe cazuri de violenţă domestică rămân neraportate. Motivul? Persoanele abuzate se tem să reclame relele tratamente deoarece le e frică de partenerii lor sau le este rușine să se afle cunoștințele că sunt bătute de parteneri.  Specialiștii spun că violența domestică nu este doar fizică, ci poate lua și alte forme.

Polițiștii spun că rudele sau vecinii femeilor abuzate ori, după caz, chiar angajatorii acestora, trebui să fie mult mai implicați în sprijinirea lor. Victimele trebuie să fie încurajate să vorbească despre experienţele lor şi să ştie că prin violenţa partenerului le sunt încălcate drepturi fundamentale.

De asemenea, polițiștii specializați în munca de prevenire spun că vecinii, rudele, cunoştinţele, martorii agresiunilor sunt răspunzători şi complici pentru perpetuarea violenţei, prin însăşi tăcerea lor. Din cele peste 35.000 de reclamații de violență domestică din 2018 , peste jumătate, 52,3 %,  au fost în mediul urban, iar 47,7 %, în mediul rural. De anul trecut, victimele violențelor domestice vor putea cere un ordin de protecție provizoriu împotriva celui care le abuzează. Ordinul de protecție este dat direct de polițist, putând fi pus în executare de îndată și fără trecerea unui termen, în contextul în care, în trecut doar judecătorul putea dispune măsuri de protecție a victimei printr-un astfel de ordin.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>