Menu

“CUTIA BEBELUSULUI” AJUNGE IN ROMANIA

De la 1 iunie, Cutia Bebelușului, dupa modelul preluat din Finlanda, va fi si în maternitățile din România. Programul   vine in sprijinul mamelor care provin din familii cu statut economic deficitar, dand astfel sansa fiecărui copil român șansa la o viață sănătoasă. Tara noastra este pe primul loc in Europa la capitolul mortalitate infantila. Potrivit statisticilor,  un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore, iar  41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie.

Ziua Internațională a Copilului aduce anul acesta, in 24 de maternitati  din tara, Cutia Bebelușului, destinată mamelor  aflate în situații dificile de viață. Cutia Bebelusului  este conceputa dupa modelul din Finlanda, tara care deruleaza programul de peste 81 de ani si care a redus mortalitatea infantila de la 6,5 la 1,7 la mie.

In  Romania una din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație. Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții și chiar cu frați mai mari.

În România, CUTIA Bebelușului va fi  dotată cu o saltea, cearsafuri, o patura, produse de ingiena si ingrijire pentru copil si mama, scutece, cateva articole de imbracaminte pentru bebelus, de la 1 la 3 luni.

Cutia este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 27 cm și poate fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață

În Finlanda, CUTIA Bebelușului  a fost creata în 1938, iar initial a fost acordata  familiilor cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată.  11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international,  programul desfășurându-se în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>