Menu

CURENTUL ARDE FESTIV LA BUZUNARE

Un adevărat dezmăț pe bani publici cu iluminatul stradal de sărbători în municipiile din România. Este constatarea Consiliului Concurenței, care a descoperit că primăriile unor orașe aproape își dublează cheltuielile destinate iluminatului stradal în perioada sărbătorilor. Printre campionii risipei banilor publici pe beculețe și ghirlande de sărbători se află și municipiul Buzău, care în ultimii trei ani a tocat pe iluminatul festiv din timpul sărbătorilor de iarnă 72%, 86% și respectiv 86% din bugetul total alocat iluminatului public în anii respectivi.

Un recent raport al Consiliului Concurenței privind modul în care municipiile reședință de județ din țară gestionează sistemele de iluminat public, dezvăluie informații incredibile. Cele mai multe dintre datele frapante din raport vizează sumele pe care le-au cheltuit primăriile respective pentru iluminatul festiv, capitol la care Consiliul a observat că multe orașe risipesc o adevărată avere pe beculețele și ghirlandele aprinse de sărbători. Mai précis, analiza a arătat că sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, chiar peste 50% din valoarea totală a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public. Potrivit raportului, în ultimii 3 ani, și municipiul Buzău a tocat cu nonșalanță banii publici pe luminițele aprinse în oraș în perioada sărbătorilor de iarnă.

De exemplu, în anul 2016, pe primele locuri în topul național al risipei cu iluminatul de sărbători s-au situat municipiul Galaţi, cu 77% din suma totală anuală aferentă întregului serviciu de iluminat public în municipiu, adică 1,8 milioane lei, urmat de Buzău cu 72%, cu 946.000 lei. În anul 2017, municipiile Constanţa şi Ploieşti au plătit aproximativ 87%, iar  municipiile Buzău şi Galaţi au plătit aproximativ 86%. În anul 2018, clasamentul este condus de Buzău cu 88% din suma plătită anual pentru iluminat public, adică 1,6 milioane lei, urmat de Constanţa cu 87%, reprezentând 5,1 milioane lei.

De ce aceste sume și procente sunt surprinzătoare? Pentru că municipiul Buzău, reşedinţă a judeţului Buzău, are o suprafaţă de numai 81.79 km² şi o populaţie de 134.457 locuitori, adică este un oraș mic în comparație cu alte capitale de județe din țară. În plus, în ce trei ani, Buzăul nu s-a scăldat, de sărbători, într-o feerie de lumini, care să justifice cheltuieli atât de mari.

În prezent, iluminatul public din municipiul Buzău este încredinţat societăţii General Stan Energo S.R.L, printr-un contract atribuit în 2018, durata contractului fiind de 9 luni. Potrivit raportului Consiliului Concurenței, General Stan Energo SRL cu sediul în Str. Depozitului, în comuna Marăcineni, judeţul Buzău, a fost înfiinţată în anul 1994 și este o societate cu capital integral privat, având ca domeniu de activitate principal lucrări de instalaţii electrice. Interesant este că firma, care administrează în prezent sistemul de iluminat public din Municipiul Buzău, are 12 angajati, fiind societatea cu cei mai putini angajati dintre toate firmele din tara care gestionează sisteme de iluminat public în municipiile reședință de județ din țară.

Interesante sunt și sumele plătite de primăria Buzău în ultimii 3 ani pentru iluminat public: peste 1.31 milioane de lei în 2016, aproape 1,22 milioane de lei în 2017 și peste 1,32 milioane de lei în 2018. Chiar dacă sumele nu par exagerat de mari, trebuie precizat că în toți cei 3 ani analizați de Consiliul Concurenței, municipiul Buzău a cheltuit mai mult pe iluminatul public decât Timișoara, municipiu incomparabil mai mare, cu o populație mai mult decât dublă. Bineînțeles, la aceste cheltuieli semnificative a contribuit risipa uriașă făcută de Primăria Buzău cu ilumintatul festiv. Este de ajuns să subliniem că, pe iluminatul de sarbatori, Buzăul a cheltuit în 2018 o sumă mai mare decât Brașovul, Sibiul, Iașul sau Timișoara.

Mai grav este, poate, că în cei trei ani analizați de Consiliul Concurenței, municipiul Buzău nu a cheltuit niciun leu pentru investiţii din suma plătită pentru serviciul de iluminat public. Cu alte cuvinte, s-a cheltuit în neștire bani pe beculețe și ghirlande de sărbători, dar nu s-a investit nici măcar un leu pentru modernizarea sistemului de iluminat public din oraș. Acest aspect i se imputa primarului Buzăului, Constantin Toma, și în luna februarie a anului trecut, la adoptarea bugetului municipiului pe anul 2018, de către un reprezentant al unei asociații civice, Irinel Cîrstea, în prezent, președinte al USR Buzău.

O soluție pentru a stopa uriașa risipă cu iluminatul public ar fi înlocuirea actualelor corpuri de iluminat clasice cu unele pe led, tehnologie care aduce nu doar o economie de 40 % a cheltuielilor cu iluminatul public, ci și o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, directivă impusă de Uniunea Europeană și care trebuie pusă în practică cât mai curând și la Buzău. Cum pot fi înlocuite actualele corpuri de iluminat stradal cu unele pe led? Fie, prin reducerea risipei uriașe cu iluminatul festiv, fie prin implementarea unui proiect cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, care are un capitol special dedicat “Creșterii eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari”.

Într-adevăr, Primăria Buzău are realizat, încă din 2017, un studiu de fezabilitate privind reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiu, prin care se dorește implementarea unui sistem de iluminat cu led, însă acesta se află și acum în stand-by. Responsabilii administrației locale au promis că vor demara, încă din 2018, investiții graduale de înlocuire a corpurilor de iluminat cu led-uri, însă lucrările nu au început nici acum. De asemenea, reprezentanții Primăriei Buzău au lansat, încă din 2017, și ideea implementării unui proiect cu fonduri europene, pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Dacă la Buzău promisiunile au rămas promisiuni, la Brăila, tehnologia cu led a fost implementată din 2017. De asemenea, la Constanța, corpurile de iluminat au fost înlocuite cu unele cu led încă din 2015, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 26 de milioane de lei.

Dezinteresul Primăriei Buzău în chestiunea modernizării sistemului de iluminat public este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât, în multe cartiere ale orașului, Broșteni, Dorobanți, Mihai Viteazu, dar și pe alei sau în parcuri, sistemul de iluminat, vechi și depășit, prezintă dese defecțiuni, iar primăria este bombardată în permanență cu reclamații.

Chiar și în centrul orașului, sistemul de iluminat public are mari probleme. În martie 2018, președintele unei asociații de locatari acuza Primăria Buzău că este total impasibilă la sesizările privind starea deplorabilă a stâlpilor de iluminat din oraș, aflați pe domeniul public. În cartierul Unirii, chiar lână o grădiniță, un stâlp electric statea să cadă, iar  câteva fire puteau electrocuta oricând copiii.

Probleme cu iluminatul public și cu cheltuielile excesive pentru acest serviciu nu sunt doar în Buzău, ci și în muncipiul Rm. Sărat, unde unele cartiere, de la marginea orașului, Bariera Focșani și Extindere Bariera Focșani, nu beneficiază nici acum de o rețea electrică. Primăria din Rm Sărat intenționează, totuși, să implementeze în  această vară, un proiect cu fonduri elvețiene, în valoare de 1,3 milioane de euro, în urma căruia în oraș vor fi instalate 2.700 de corpuri de iluminat cu led. Proiectul se află în prezent în stadiul de evaluare, iar lucrările ar urma să fie demarate în iunie și finalizate în luna august. În proiectul finanțat din fonduri elvețiene, Primăria Rm Sărat va contribui cu 7% din valoarea totală a investiției.

Cert este că iluminatul public reprezintă un serviciu important furnizat de autoritățile locale, iar un iluminat de calitate este esențial pentru siguranța rutieră, siguranța și ambianța localităților. El asigură vizibilitate șoferilor, bicicliștilor și pietonilor, reducând astfel numărul de accidente rutiere. O diminuare semnificativă a risipei energetice nu poate fi însă realizată decât cu noile tehnologii de tip Smart City, iar implementare unor sisteme de iluminat cu led, este un prim pas în modernizarea urbană. Pentru atingerea unui astfel de deziderat, trebuie însă ca edilii municipiilor să stopeze risipa uriașă cu care au fost obișnuiți în ultimii ani și să acceseze proiecte europene capabile să ofere confort și siguranță oamenilor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>