Menu

PAGUBE MARI DUPĂ PLOI

Precipatiile care au căzut abundent în ultimele trei zile au creat mari probleme în zona de munte a județului Buzău. După ploile de vineri și sâmbătă, au fost avariate mai multe drumuri comunale, poduri și podețe au fost luate de ape, sute de gospodării au fost inundate. Timp de aproape 24 de ore, sute de familii din comuna Chiliie au rămas izolate, după ce pârăul Sărățel a distrus un pod de tuburi. Alte câteva sute de familii din Chiliile și Cănești au rămas fără apă, după colmatarea unui baraj care asigura apa potabilă în zonă. După cantitație uriașe de precipitații căzute in ultimele trei zile, autoritățile se așteaptă acum la alunecări de teren!

Drumuri comunale distruse, poduri și podețe luate de ape, gospodării inundate, terenuri și grădini care mustesc de apă, oameni rămași fără apă. Acestea sunt pagubele produse de inundații, în ultimele zile, în județul Buzău. Sute de familii din zona de munte a județului au trecut prn moment de groază, după ce gospodăriile lor au măturate de șuvoaie. Au fost afectate în urma ploilor din ultimele zile, trei drumuri județe: DJ 203 L Odăile-Brăești-Bozioru, DJ 102 F Cănești-Chiliile și DJ 203 K Mânzălești-Lopătari. De asemenea, 27 de drumuri comunale au fost avariate ori distruse, multe dintre ele în comunele Topliceni, Chiliile, Bozioru și Lopătari. Poduri și podețe sunt afectate, iar alte patru sunt distruse, utilajele intervenind pe tot parcursul zilei de duminică, pentru ca lucrurile să revină la normal.

Sâmbătă, aproape 400 de persoane din localitățile Trestioara, Crevelești și Budești, din comuna Chiliile, au rămas izolate aici după ce pârâul Sărățel a ieșit din matcă și a mutat tuburile de beton pe care se făcea accesul către aceste sate. Autoritățile buzoiene s-au mobilizat și au adus în zonă utilaje care să repună tuburile la loc iar traficul să fie reluat.

Duminică dimineață,  mai mulți jandarmi si militari buzoieni au fost mobilizați pentru decolmatarea barajului de la Izvorul Mocearului, ce asigură alimentarea cu apă potabilă a peste 1.700 de persoane din comunele Chiliile și Cănești. Intervenția a durat nu mai puțin de 8 ore.

După cantitație uriașe de precipitații căzute in ultimele trei zile, autoritățile se așteaptă la alunecări de teren. Pământul, care mustește de apă, ar putea să o ia la vale, puncte critice cu vechi alunecări care se reactivează după ploi fiind la Chiliile și Lopătari, dar și în alte localități de munte ale județului Buzău. Totodată, autoritățile avertizează că e pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație. Râurile din bazinele hidrografice vizate sunt Râmnicu Sărat, Putna și afluenții mici ai Siretului.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>