Menu

POVESTEA UNUI BUZOIAN ÎN GERMANIA

Buzoianul Constantin Schuster, în vârstă de 57 de ani, administrează un modern cămin de bătrâni din Germania, unde s-a stabilit după Revoluție. La vârsta la care alții își aranjează bătrânețile, românul este student la asistență socială. Pentru pasiunea sa față de meserie și ambiția de a evolua în carieră, chiar și la această vârstă, Constantin a atras atenția presei din Germania.

Povestea unui român a uimit, zilele trecute, opinia publică din Germania, după un reportaj al cunoscutului canal RTL. Constantin Schuster este născut în județul Buzău, dar trăiește de peste 25 de ani în Mettmann, un oraș cu 40.000 de locuitori din vestul Germaniei. A încercat multe meserii, iar cea mai mare parte a vieții a petrecut-o muncind în industria metalurgică. În urmă cu un deceniu, în perioada crizei economice, Constantin s-a angajat ca îngrijitor la un cămin de bătrâni din localitate.

A acceptat orice i s-a dat ca sarcină, de la schimbat așternuturi, la reparat mobilier. Între îngrijitorul român, de o parte, și beneficiarii și șefii azilului, de cealaltă parte, s-a creat repede o legătură strânsă, astfel că în scurt timp, Constantin a fost promovat. Venea permanent cu idei noi, iar prin implicarea sa totală în dezvoltarea lăcașului, i-a cucerit pe toți cei din jur.

A primit responsabilități, iar acum Constantin are în grijă o grupă de seniori. De doi ani urmează cursurile unui colegiu de stat, finanțate de instituția de ocrotire socială, astfel încât să poată administra cu acte în regulă întregul complex. Pentru pasiunea sa față de ocupația și reușitele pe partea administrativă, Constantin Schuster a intrat în atenția jurnaliștilor din Germania.

Presa germană a scris despre român că, la vârsta sa, când mulți se gândesc cum să-și aranjeze bătrânețile, urmează cursurile unui colegiu care îl vor perfecționa în meseria de asistent social. Constantin Schuster vine anual în România, la rudele din Buzău, și de fiecare dată este nerăbdător să viziteze țara. Spune că frumusețile ei, unice, au darul de a-i reîncărca bateriile pentru un nou sezon în meseria pe care o practică cu pasiune.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>