Menu

PEPENI „CIURUIȚI” DE GRINDINĂ

Fermierii buzoieni continuă sa contabilizeze pagubele produse luna trecuta de fenomenele meteo extreme. O familie din Pogoanele a pierdut aproape 50.000 de lei investiti in cultura de pepeni de pe urma careia supravietuieste. Cu doua saptamâni inainte de coacere, pepenii au fost ciuruiți de o grindina cum rar s-a mai vazut in zona.

Culturile de pepeni din județul Buzău suferă de pe urma grindinei căzute luna trecută, iar fermierii contabilizează pagube uriașe. Un exemplu sunt sotii Harbuzariu, cultivatori de pepeni renumiti in orasul Pogoanele, care au investit sume uriase in cultura de pepeni galbeni si rosii, infiintata pe o suprafata de peste 3 hectare. Ei sunt însă și ghinionistii satului: luna trecută, grindina a facut prapad doar pe o fâsie care cuprinde cultura lor de pepeni si mici suprafete de floarea soarelui si porumb.

Zi de zi, cei doi soți au ingrijit plantatia, iar in noptile foarte reci de la inceputul anului incalzeau cu candele tunelurile de folie sub care rasareau plantele. Ei spera sa obtina al doilea rod acolo unde vrejul nu a fost tocat de grindina iar pe portiunile de teren compromise vor planta varza, pentru a-si amortiza din pagube.

Sotii Harbuzariu cred ca au sanse mici sa primeasca despagubiri de la stat si s-au resemnat deja la gândul ca vor ramâne cu paguba mare, neavând nici asigurare pentru cultura de pepeni.

Luna trecută, judetul Buzău a fost măturat in mai multe rânduri de furtuni insotite de grindina, care au produs pagube mari in vita-de-vie si culturile de rapiță.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>