Menu

ALOCAŢIE PENTRU PĂRINŢI?

Un nou proiect de lege, extreme de controversat, initiat de de un grup de deputati si senatori PSD, ii va obliga pe copiii majori sa le plateasca pensie de intretinere parintilor care necesita sprijin material. Mai mult, daca acest lucru nu este posibil, atunci obligatia le va reveni nepotilor sau stranepotilor majori. Cine nu se va supune legii, daca ea va fi promulgata, poate fi sanctionat cu amenda sau cu inchisoarea de la 6 luni pana la 3 ani.

Un grup de deputați și senatori, în mare parte de la PSD, vor să promulge „Legea recunoștinței între generații”, care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie. Dacă nu va exista un contract între părinți și copii, judecătorii pot fixa o sumă de până la 20% din veniturile lunare ale copiilor. Proiectul, extreme de controversat, a fost depus la Camera Deputaților pe 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat. Inițiatorii susțin că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților. Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească. Un articol din noua lege precizeaza ca dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat.

Copiii vor plăti tratamentele părinților și bunicilor.  În circumstanțe excepționale, precum boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități, copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților. Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie afectata situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților.

Neîndeplinirea acestora se pedepsește  cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită timp de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>