Menu

AVION MILITAR, LA INTRARE ÎN ORAȘ

Un transport agabaritic inedit a produs uimire, ieri seară, printre șoferii și trecătorii aflați la oră târzie pe stradă. Un avion militar a fost scos din Baza Aeriană de la Boboc și adus pe un trailer într-un sens giratoriu din municipiul Buzău, pentru a fi montat pe un soclu. Autoritățile locale spun că este un simbol al orașului în care se află cea de-a doua garnizoană a ţării ca mărime. Dacă unii dintre buzoieni au salutat inițiativa, alții spun că erau alte lucruri mai importante de făcut.

A fost forfotă mare, ieri noapte, la intrarea în municipiul Buzău dinspre Mărăcineni. Un avion militar L39 Albatros scos din uz a fost scos din Baza aeriană de la Boboc și adus la sensul giratoriu din zona mall-urilor. Transportul avionului pe platformă a fost o probă de îndemânare pentru șoferul camionului dar și pentru polițiștii militari și specialiștii bazei aeriene de la Boboc, care au ghidat convoiul. Cea mai grea etapă a cursei a fost traversarea podului peste râul Buzău, de la Mărăcineni, pentru care a fost nevoie de închiderea traficului auto, timp de aproape 30 de minute.

Cu o lungime de peste 12 metri și o anvergură a aripilor de 10 metri, avionul și-a creat cu greu cale printre mașini, stâlpi și indicatoare rutiere. Au fost probleme mai ales la intrarea în sensurile giratorii din zona de nord a orașului.

Pe tot traseul parcurs până în Buzău, șoferii au coborât din mașini pentru a fotografia ineditul transport. Alte zeci de persoane au așteptat avionul lângă soclul construit să susțină viitorul simbol al Buzăului. Dacă unii dintre buzoieni au salutat inițiativa, alții spun că erau alte lucruri mai importante de făcut în oraș.

Acesta este cel mai nou avion militar expus într-o intersecție din țara noastră. Ultimul Albatros din înzestrarea Armatei Române a fost retras de la zbor în urmă cu 12 ani. Cele mai multe au fost vândute în Statele Unite ale Americii, două au fost expuse la muzee din țară, iar ultimul care era stocat la baza aeriană Boboc a fost revopsit și alocat autorităților buzoiene. Monumentul este dedicat Forţelor Aeriene Române.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>