Menu

LECȚIE PENTRU TINERI

În timp ce mulți români apți de muncă stau cu mâna întinsă la ajutoare, munca în grădini este făcută de bătrâni. Pe Codina Nancu, de 86 de ani, o găsim zilnic la cules de ceapă, cot la cot cu grădinarii de la marginea orașului, mai tineri decât ea cu mulți ani. Stana Jipa este și mai în vârstă. Bătrâna vinde legume și zarzavat în piața centrală a Buzăului. Ambele spun că munca le-a prelungit viața.

Criza forței de muncă afectează aproape toate domeniile de activitate, însă agricultura pare să fie cea mai atinsă. În toate etapele muncii la câmp se simte lipsa mâinii de lucru, acest fenomen acutizându-se în perioada de recoltare, când roadele pământului trebuie culese într-un anumit interval de timp.

Pentru că fermierii trebuie să se descurce cumva, ei apelează la ajutorul bătrânilor care mai sunt în putere și au încă respect pentru muncă. Codina Nancu, Didina cum îi spun apropiații, muncește din zori la cules de ceapă, pe terenurile legumicultorilor de la marginea Buzăului.

Are 86 de ani și scoate legumele din pământ cu aceeași forță și-n același ritm ca celelalte muncitoare, cu 20, cel mult 30 de ani mai tinere. La câmp, rar mai vezi zilieri sub 50 de ani, spune tanti Didina.

Codina Nancu a fost nevoită să muncească de mică pentru că avea mulți frați, iar părinții trăiau numai din grădinărit. Spune că munca zilnică și alimentația simplă au ajutat-o să aibă viață lungă.

Bătrânei Codina Nancu, munca îi alungă toate supărările. Cu glumele sale, este sufletul muncitoarelor din grădină și nimic nu trădează că a traversat o perioadă grea, prin pierderea soțului și a unuia dintre băieți.

Mulți bătrâni se încăpățânează să rămână în câmpul muncii, fie din nevoia de a completa venitul lunar, fie din obișnuință. Stana Jipa are 87 de ani și este cea mai îndrăgită precupeață din Piața Centrală a Buzăului.

Stana Jipa a fost șoferiță de autobuz în Caransebeș și a ajuns în Buzău după soț. A lucrat apoi în construcții însă cea mai mare parte a vieții a petrecut-o între tarabele Pieței Centrale din Buzău. Vinde legume și zarzavat de peste 50 de ani.

În ciuda vârstei înaintate, Stana Jipa are un program extrem de obositor. Trebuie să ajungă în zorii zilei în piață, pentru a-i prinde pe fermierii care aduc marfă. A învățat toate dedesubturile negoțului, de la a-și aranja frumos marfa, până la a le zâmbi clienților.

Statistica arată că aproape o treime dintre locuitorii județului Buzău sunt pensionari, iar în ultimii ani, o mare parte din populația activă a judeţului a plecat în altă parte: în orașe mai mari sau în străinătate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>