Menu

SECETA FACE RAVAGII

Seceta face ravagii în Bărăgan. Cea mai afectată este cultura de rapiță, una dintre cele mai profitabile pentru agricultori, dar care a devenit in ultimii ani, din cauza secetei, cea mai păguboasă. Pamântul uscat provoacă întârzieri si la insamantarea graului de toamna. Cultura trebuie infiintata pana pe 15 octombrie si daca nu ploua exista riscul ca productia sa fie mult diminuata atat cantitativ, dar si calitativ. De aici, un intreg lant de efecte, intre care si posibila scumpire a produselor de panificatie.
Seceta le dă mari bătăi de cap agricultorilor din Bărăganul buzoian. La Smârdan, comuna Brădeanu, fermierii se confruntă cu o secetă cumplită care le ține pe loc lucrările. Ogoarele pentru însămânțarea rapiței au fost pregătite din vară, dupa recoltarea grâului cand a si plouat foarte putin. Lipsa precipitatiilor, insa, a provocat de atunci o uscare a solului pana la mare adancime, iar semintele din pamant nu au mai germinat.

Rapița se gaseste pe cele mai întinse suprafete din Bărăgan, deoarece este mai profitabilă și decât grâul sau porumbul. Dacă investitia pentru un hectar de rapita este de 2.700 de lei, profitul ajunge si poate depasi 6.000 de lei. Fermierii sunt insa nevoiti sa suporte al patrulea an consecutiv paguba pentru ca seceta le-a stricat planurile.
Nici întoarcerea culturilor compromise nu este o soluție usoară. Pamântul, care este tare ca cimentul, rupe plugurile si da mari batai de cap tractoriștilor.
Pe de alta parte, dupa recoltarea porumbului, resturile vegetale impiedica araturile tot din cauza uscaciunii. În lipsa irigațiilor, Bărăganul ramane la mila cerului.
Cel mai grav este că grâul de toamnă trebuie însamantat pana pe 15 octombrie si, daca nu ploua, exista riscul ca productia sa fie mult diminuata, atat cantitativ dar si calitativ. Ca urmare, pot aparea scumpiri la grâul panificabil.
Bărăgan şi Dobrogea sunt zonele din țară cele mai afectate de secetă în ultimii ani.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>