Menu

VARZĂ TÂRZIE ȘI MAI SCUMPĂ

Seceta dă mari bătăi de cap producătorilor de varză din sud-estul țării, iar picăturile căzute zilele trecute nu mai ajută cu nimic culturile. Legumicultorii din Buzău vor întârzia cu aproape o lună recoltarea verzei de toamnă, cea care se pune la murat pentru sărbători. Ion Mihai, unul dintre legumicultorii care produc varză de Buzău pentru piețele din Muntenia, ar fi trebuit să înceapă recoltarea, însă nu prea are ce aduna de pe suprafețele cultivate la mijlocul verii.

Fermierul se află din zorii zilei pe câmp pentru a îngriji cultura de varză, în speranța că o va ajuta să dea o recoltă bună, chiar dacă ea va fi una târzie, spre iarnă. Știe că în lipsa precipitațiilor, irigațiile trebuie făcute frecvent.

Varza a ajuns deja în pieţe, însă în cantități mici. Clienții au început să o cumpere pentru pus la murat, dar timid, din cauza prețului piperat.

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat la varza de Buzău, între 2 și 3 lei kilogramul. Perspectivele nu sunt nici ele îmbucurătoare: varza ar putea fi la fel de scumpă și în perioada în care va fi căutată pentru a fi pusă în butoaie.

Legumicultorii se mândresc cu varza de Buzău, cunoscută de grădinarii din toată ţara. Este o varză de toamnă care a fost cultivată de foarte mult timp în această zonă a țării. Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză  zemoasă, dulce, fără fibră și nervuri tari.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>