Menu

„MINUNILE” DIN SERELE EXPERIMENTALE

Cercetarea romaneasca in legumicultura pare ca nu are limite. Dupa multi ani de munca, specialistii de la Statiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicola din Buzau au reusit sa micsoreze castravetii pana i-au adus la marimea unor boabe de strugure. Sunt numai buni pentru salate sau murături, pentru ca, in ciuda modificărilor, ei si-au păstrat calitățile.

În topul realizărilor cu care cercetătorii buzoieni se mândresc este si ardeiul iute cu petale. Seamănă cu o floare și provine dintr-un vechi soi romanesc, pe care legumicultorii l-au uitat cu multe decenii în urmă.

In sera experimentală, in care se afla in lucru ciudatenii precum castravetii tip grenada, se afla si dovleceii lungi de peste un metru, care seamana cu un sarpe. Au rol ornamental insa aduna destule calitati si pentru a fi utilizati in bucatarie.

Marile surprize pe care cercetatorii buzoieni le pregatesc legumicultorilor din toata tara sunt pepenii de iarna, foarte mari, si pepenii pitici, mai mici decat un măr.

Garantia ca de aceste roade ale pamantului se vor bucura si copiii copiilor nostri vine odată cu infiintarea, la Buzau, a unei bănci de gene, institutie strategica in care vor fi puse la pastrat in buncăre speciale semintele tuturor plantelor alimentare si aromatice din regiune.

La unitatea de cercetare din Buzau exista deja peste 10.000 de genotipuri, dintre care peste 2.000 numai la tomate. Este vorba despre populatii locale, soiuri vechi, care au disparut de multa vreme din cultura, au fost pastrate cu mare greutate, iar banca de gene le-ar conserva pe vecie. Ele vor fi protejate inclusiv impotriva unor radiatii puternice sau schimbari climatice.

Semintele pastrate pot fi plantate din nou, dar au nevoie de conditii speciale de crestere. Infiintarea bancii de gene va asigura pastrarea soiurilor romanesti intr-un mediu controlat. Acum, semințele stau in conditii improprii, in cutii si plicuri. Banca ar putea costa „cateva milioane de euro”, estimeaza cercetătorii. Deocamdata, Guvernul abia a adoptat actul de infiintare a bancii, deși era promis încă de acum doi ani.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>