Menu

A PICAT GUVERNUL!

Guvernul Dancila a fost demis! Motiunea de cenzura a fost adoptata astăzi, in cele doua camere ale Parlamentului, cu 238 de voturi pentru, din cele 242 de voturi valabil exprimate.  Pentru adoptarea documentului era nevoie de cel puțin 233 de voturi. Votul a fost secret cu bile. Au fost 212 voturi la vedere şi 34 de voturi ascunse. Deputaţii PSD Gabriel Petrea şi Marius Bota au votat pentru moţiunea de cenzură.

Odată cu adoptarea moţiunii de cenzură, în conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă nu mai poate emite ordonante si nici nu poate initia proiecte de lege pana la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Preşedintele României va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, cu partidele reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>