Menu

R.C.A. MAI SCUMP PENTRU BOLIZI

Preţurile poliţelor de răspundere civilă auto obligatorie ar putea scădea în următoarele şase luni, pentru majoritatea şoferilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară  a publicat recent noile tarife de referinţă, de care trebuie să ţină cont firmele de asigurări atunci când stabilesc ce valori plătesc şoferii care încheie o astfel de poliţă în următoarea jumătate de an. Pentru 21 de categorii de clienţi RCA, tarifele de referinţă sunt mai mici faţă de martie 2019, cu valori cuprinse între 0,2% şi 17,6%. Este vorba în general despre şoferii care deţin maşini mici, cu capacitate cilindrică sub 2.000 centimetri cubi . În schimb, în cazul a 14 categorii de clienţi RCA, tarifele cresc, cu valori care ajung până la 44%, iar majoritatea acestor categorii sunt reprezentate de maşinile cu capacitate cilindrică mare.

De exemplu, pentru un tânăr cu vârsta sub 30 de ani cu un bolid, tariful de referinţă creşte de la 1.871 lei la 2.664, o majorare de peste 42%. Cele mai abrupte scumpiri sunt pentru persoanele de peste 51 de ani care deţin un bolid, pentru care tariful de referinţă creşte cu peste 44%, de la 1.299 lei la 1.877 lei.

Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiară pun aceste majorari pe seama riscului mai mare pe care aceste maşini le prezintă în circulaţie, frecvenţei daunalităţii şi a valorilor daunelor produse. Aceste maşini sunt scumpe si ca urmare si piesele şi reparaţiile sunt mai mari.

Pentru firme insa tarifele de referinta RCA raman constante sau  chiar in usoara scadere.

Astfel, pentru persoanele juridice ce deţin o maşină cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc RCA este acum de 1.056 de lei, fata de 1058 cat era anterior. O situatie similara se inregistreaza si pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deţinute de firme.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>