Menu

NUMĂR RECORD DE CONCEDII MEDICALE

Situatie fara precedent in Romania. In 2018, angajaţii români şi-au luat 37 de milioane de zile de concediu medical, care ar însemna mai mult de 102 ani de concedii medicale plătite într-un singur an. Statisticile arata ca este o creștere spectaculoasă, dacă e să comparăm cu anul 2011, când au fost doar 19,8 milioane de cereri. Dacă facem o medie, în 2018, un salariat a stat aproape șapte zile în concediu medical, pe când în 2011, peste patru zile. Concediul medical este împărțit în mai multe categorii, fiecare având reguli specifice privind durata, stagiul minim de cotizare al angajatului și suma plătită către angajat. Potrivit legislației in vigoare, un angajat isi poate lua concediu medical pentru boală obișnuită, pentru accidente de muncă și boli profesionale, concediu pentru sarcină și lăuzie, concediu pentru risc maternal, pentru ingrijire copil bolnav, dar si pentru urgențe medico-chirurgicale, boala infectocontagioasa, carantina, TBC, boala cardiovasculara. Anul trecut, aproape 6 milioane de astfel de certificate au fost acordate pentru incapacitate temporară de muncă și sub un milion au fost date pentru sarcină și lăuzie, îngrijire copil bolnav și risc maternal.
Cand vine vorba de banii pe care i-a platit statul pentru acest numar record de zile de concediu medical, din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate, suma este deloc de neglijat, peste 46 de milioane de lei.

Zilele de concediu medical nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul angajatul conform contractului de muncă.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>