Menu

MUNCITORI STRĂINI, VENIȚI ÎN BUZĂU

Vin tot mai mulți muncitorii din Asia pe şantierele din România, la refacerea unor drumuri ori reabilitarea unor clădiri. Și la Buzău, la începutul săptămânii, 25 de indieni au început să lucreze, cot la cot, cu muncitorii români, care modernizează clădirea Colegiului Mihai Eminescu. Într-o altă zonă a orașului, alți peste 30 de vietnamezi muncesc la refacerea unui monument architectonic, fostul Spital Brătianu.

Balkar, unul dintre muncitorii din India, veniți să lucreze la Buzău, cântă de fericire că a ajuns să muncească într-o țară europeană pentru un salariu din care își va putea întreține familia din țara natală. Indianul muncește împreună cu alți 24 de conaționali la reabilitarea Colegiului Național Mihai Eminescu din Buzău. Echipa de zidari din care face parte repară pereții claselor.

Muncitorii indieni locuiesc în incinta şcolii, unde le-au fost asigurate dormitoare, vestiare, duşuri şi o sală de mese. Conform contractului, muncitorii asiatici beneficiază de o masă caldă pe zi, asigurată de o firmă de catering din Buzău, care a fost nevoită să-şi suplimenteze oferta cu preparate din bucătăria indiană.

Cei mai mulți dintre indienii aduși pe șantierul din Buzău sunt pentru prima oară în România. Baljit a lăsat acasă, la mii de kilometri distanță, o familie numeroasă și săracă. Copiii, soția și părinții lui vor primi lunar din România aproximativ 500 de dolari, o sumă mare pentru ei.

Șeful echipei este Gurwinder Singh, un veteran al șantierelor din România. De fiecare data când i se face dor de familie, transmite mesaje video prin telefonul mobil.

Imediat ce această etapă a lucrărilor se va încheia, firma care a obţinut contractul pentru reabilitarea clădirii Colegiului Mihai Eminescu va suplimenta numărul muncitorilor aduşi de peste hotare.

Consideraţi muncitori foarte harnici şi disciplinaţi, asiaticii sunt de câţiva ani soluţia salvatoare pentru angajatorii români angrenaţi în proiecte mari pentru care au nevoie de multă forţă de muncă.

Lipsa forţei de muncă şi a specialiştilor în construcţii a determinat tot mai mulţi constructori din Buzău să apeleze la firme internaţionale de recrutare a forţei de muncă. Cu două luni în urmă, pentru transformarea fostului Spital Brătianu într-un centru muzeal au fost aduşi 34 de muncitori din îndepărtatul Vietnam. S-au adaptat repede condițiilor din România, inclusiv la capitolul mâncare.

Potrivit legislaţiei, companiile care angajează străini trebuie să-i plătească cu salariul mediu brut pe economie, adică peste 4.000 de lei.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>